3’üncü Havalimanı’nda 3 işçi daha tutuklandı. Böylece inşaatta insanlık dışı çalışma koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan işçi sayısı 27 oldu. Sendikalar, işçilerin serbest bırakılması için dayanışma çağrısı yaptı

3’üncü Havalimanı’nda 3 işçi daha tutuklandı!

3’üncü Havalimanı inşaatında salı günü şiddetli yağmur ve rüzgâra karşın servislerin gelmemesini ıslıkla protesto ederken gözaltına alınan 4 işçiden 3’ü tutuklandı. Böylece havalimanı inşaatında insanlık dışı çalışma koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan işçi sayısı 27’ye yükseldi. İnşaat işkolunda faaliyet gösteren üç sendika, tutuklu işçilerin serbest bırakılması ve işçilerin tüm taleplerinin karşılanması için emekten yana tüm kişi ve kurumlara dayanışma çağrısı yaptı.

Islıkla protesto suç oldu!

İnşaatta insanlık dışı koşulların düzeltilmesi talebiyle 14 Eylül’de iş bırakarak eylem yapan binlerce işçiden 600’e yakını gözaltına alınmış, 24’ü tutuklanmıştı. Öte yandan İGA yetkilileri, medyaya verdikleri demeçlerde, işçilerin taleplerinin haklılığını kabul etmiş ve sorunları gidermek için harekete geçeceklerini duyurmuştu. Buna karşın servis sorunu başta olmak üzere, işçilerin sorunları çözülmedi. Direnişten bu yana jandarma ve polis ablukasının sürdüğü şantiyede yaklaşık 400 işçi, geçen salı günü yoğun yağmura rağmen servislerin geç gelmesini ıslıklarla protesto etti. Alana akın eden polisler, 4 işçiyi gözaltına aldı. Bu işçilerden 3’ünün tutuklandığı öğrenildi.

Üç sendikadan dayanışma çağrısı

DİSK’e bağlı Devrimci Yapı İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş), İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) ve İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN), dün ortak basın toplantısı düzenleyerek, tutuklanan havalimanı işçilerinin serbest bırakılması ve işçilerin tüm taleplerinin yerine getirilmesi için dayanışma kampanyası başlattıklarını duyurdu.
İstanbul Beşiktaş’taki DİSK Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda açıklamayı okuyan Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, emekten ve işçi sınıfı mücadelesinden yana olan aydınlar, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partileri, havalimanı işçileriyle dayanışmaya çağırdı.

İşçilerin tutuklanmasının, işçilerin haklı taleplerine ve örgütlenme hakkına yapılmış bir saldırı olduğunu vurgulayan Demir, “3’üncü Havalimanı’nda inşaat işçilerine dayatılan kölelik şartlarını reddediyor; barınma, ulaşım, güvenli ve güvenceli çalışma taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini bir kez daha talep ediyoruz. Bu taleplerin ayrıca bir suç duyurusu olduğunu, 3’üncü Havalimanı’nda asıl patronların yargılanması gerektiğini belirtiyoruz” dedi.

Sendikalardan destek

Tutuklanan işçilerin serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyasına aralarında DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin de olduğu emek örgütleri ve sol partilerin yanı sıra; Deniz Türkali, Orhan Alkaya, Gencay Gürsoy’un da aralarında olduğu akademisyen, yazar ve sanatçılar destek verdi. İmza kampanyası önümüzdeki hafta boyunca devam edecek.