3'üncü havalimanında kredi bilmecesi: Genel müdür 'kefiliz' dedi, bürokratlar yalanladı

İstanbul'da büyük çevre katlimaına yol açan 3'üncü havalimanı bu kez de kredi tartışmasıyla gündeme geldi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, '3. havalimanının 5 milyar avroluk kısmına kefik olduk' dedi, ekonomi bürokratları ise krediye kamunun garanti vermediğini açıkladı.

Yıldırım, DHMİ olarak kredi sözleşmesine kısmen garanti verdiklerini belirterek, şu ifadeleri kullanmıştı; “Sözleşmemizde yatırım miktarının belli bir kısmı, öz kaynaklarla karşılanmak zorunda, bir kısmı da kredilendirilecek. Kredilendirilme kısmına belli şartlarda bizim garanti vermemiz söz konusu. Borç üstlenim anlaşması diye geçiyor. Çünkü DHMİ işin asıl sahibidir. Alınacak kredinin belli bir yüzdesine biz, borç üstlenim anlaşmasıyla kefil olmuş oluyoruz. Sözleşme şartlarıyla bellidir, rakam olarak söylemek gerekirse üstleneceğimiz kısım 5 milyar avro civarında. Sözleşme netleşip imzalandıktan sonra kesin rakam ortaya çıkacak.”

'ANCAK SÖZLEŞME FESHEDİLİRSE...'
Yıldırım’ın açıklamaları kamuoyunda “Garanti mi verilecek” tartışmalarını doğururken, ekonomi bürokratları ise böyle bir garantinin söz konusu olamayacağını belirtti. Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'na konuşan yetkililer, garanti ihtimalinin sadece sözleşmenin feshi durumunda söz konusu olabileceğini kaydetti.

Yetkililer, “DHMİ veya kamunun şu an için bir kredi garantisi vermesi söz konusu değil. Bu durumun tek istisnası sözleşmenin feshedilmesi hali. Buna göre, sözleşme herhangi bir nedenden dolayı feshedilirse, tesislere bedelsiz olarak el konulur. Ancak sözleşme feshedilir ve tesislere bedelsiz olarak el konulursa; o tarih itibariyle ödenmemiş krediler için bir ödeme yükümlülüğü gündeme gelir ki; bu da sadece bir ihtimaldir ve net olarak ‘Kredinin şu kadarlık bölümüne garanti veriyoruz’ gibi bir açıklama sağlıklı değildir" dedi.

3'üncü havalimanını yapacak olan konsorsiyum adına geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, yedi bankadan 4.5 milyar avro kredi alınacağını açıklamıştı. Özdemir, kredinin 2.7 milyar avroluk bölümünü oluşturan yüzde 60’lık kesiminin Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank’tan karşılanacağını belirtmişti.

Sayıştay Raporu projenin tel tel döküldüğünü ortaya çıkardı: 3'üncü Havalimanı batak iş

3. havalimanı kaçak ve en büyük imar suçudur

'Kuşları eğitiriz’ iddiasına yanıt: Göç yolları değiştirilemez