Zonguldak Devrek’te 2015 yılında bir inşaat firmasının çalışması nedeniyle gerçekleştiği iddia edilen heyelanda çok sayıda ev hasar gördü. Bölge sakinleri, aradan 3 yıl geçmesine rağmen hiçbir çalışma yapılmadığını ifade etti, zorunlu olarak hasarlı evlerde oturduklarını söyledi

3 yıl önce heyelan vurdu, halk ilgisizlikten şikâyetçi: Ölü şehir gibi

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde 2015 yılında meydana gelen heyelanda çok sayıda evin hasar gördüğü Karşıyaka Mahallesi’nde, aradan geçen 3 yılda hiçbir çalışma yapılmadığını söyleyen mahalle halkı, zorunlu olarak hasarlı evlerde oturduklarını belirterek, kendileri ile ilgilenilmesini istedi.

Önleyici tedbir alınmadı
Karşıyaka Mahallesi’nde 16 Temmuz 2015’te 400 bin metrekarelik alanda etkili olan heyelanda, çok sayıda bina hasar gördü. Riskli bulunan 86 binada yaşayan 376 kişi tahliye edildi. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün bir inşaat firmasına yaptırdığı Ereğli-Devrek yolundaki genişletme çalışması nedeniyle meydana geldiği iddia edilen heyelanın ardından aileler evlerden tahliye edildi. Daha önce heyelanzedelere yapılması planlanan kalıcı konutlar da yapılmadı. Maddi durumu yetersiz olan aileler, evlerine geri döndü. Heyelanın ardından hiçbir çalışma yapılmayan mahalledeki binaların bazılarının yıkıldığı, bazılarının yan yattığı, bazılarının da duvarlarında çatlaklar oluştuğu görüldü.

Heyelanda evleri zarar gören mahalle sakinleri, Devrek Heyelanzedeler Derneği’ni kurdu. Dernek, Ereğli-Devrek yolundaki genişletme çalışmaları yapan firmadan şikâyetçi oldu. Devrek Asliye Ceza Mahkemesi’nde inşaat firması yetkilisi Engin Koca hakkında dava açıldı. Mahkemede bilirkişi raporlarında toprak kaymasının şirketin yol yapım çalışması öncesinde önleyici tedbirler almamasından kaynaklı olduğu belirtilmişti.

***

‘BİR YILDIR NE GELEN VAR, NE GİDEN!’

Çarşamba günü yapılan karar duruşmasında mahkeme, heyelana şirketin neden olduğuna karar vererek şirket yetkilisi Koca’yı 8 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı. Sanığın 65 yaşının üstünde olması ve hapis cezasının süresi dikkate alınarak cezası, 10 bin lira adli para cezasına çevrildi.

Devrek Heyelanzedeler Derneği Başkanı Rahmi Sarıoğlu, “Tedbirlerin alınmadığı gerekçesiyle heyelanın gerçekleştiğini iddia ettik. Bilirkişi raporları da bu yöndeydi. Birçok aile mağdur oldu” dedi.

DEVLET BU KADAR MI ACİZ?
Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Yavuz Korum, aradan geçen zamana rağmen heyelan bölgesinin ilk günkü gibi durduğunu söyledi: “Yetkililer gelip bakıyorlar, hiçbir şey yapmadan gidiyorlar. Son 1 yıldır ne gelen var, ne de giden. Şu anda ölü şehir gibi. Savaştan çıkmış gibiyiz. Yetkililer bizimle ilgilensin. Emniyet’te birçok kayıt var buradaki yaşanan olaylarla ilgili. Bu kadar mı devletimiz aciz.”