30 Ağustos’un anlamı üzerine konuştuğumuz Tarihçi Sarıhan, zaferin emperyalizmin planlarının suya düşürüldüğünü ve bağımsız Türkiye’ye giden yolun açıldığını belirtti

30 Ağustos, bağımsız bir ülkenin yolunu açtı

SEVCAN AKGÜL

AKP iktidarının son yıllarda Cumhuriyet’in temel değerlerine olan saldırgan politikalarına hız vermesi, 30 Ağustos’un tarihsel bakımdan hangi zemine oturduğu yönündeki tartışmaları yeniden kritik hale getirdi. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Tarihçi Zeki Sarıhan, 30 Ağustos’un aslında 26 Ağustos’ta Büyük Taarruz’la başladığını ifade etti.

Sarıhan, 30 Ağustos’un amacının, “İngilizlerin teşvikiyle Batı Anadolu’yu elinde tutan istilacı Yunan kuvvetlerinin ülkeden uzaklaştırılması” olduğunu belirtti. Büyük Taarruz’da elde edilen başarıyla emperyalizmin Türkiye üzerindeki hâkimiyet planlarının suya düşürüldüğünü vurgulayan Sarıhan, böylece bağımsız bir Türkiye’ye gidilen yolun açıldığına işaret etti.

NATO’ya girilince ilkeler terk edildi
Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, 1952 yılında NATO’ya girdikten sonra ABD’ye yaklaştığını söyleyen Sarıhan, bunun sonucu olarak anti-emperyalist tutumun terk edildiğini dile getirdi. Sarıhan, “Türkiye zaten Amerika’ya yaklaştıktan sonra Kurtuluş Savaşı vermekte olan Afrika ve Doğu ülkelerine de sırtını döndü. O günden bu güne 30 Ağustos Zafer Bayramı adına yapılan her şey 30 Ağustos’un ve Kurtuluş Savaşı’nın ruhuna aykırıdır” dedi.

AKP, İslamcı ve gerici bir rejim sergiliyor
30-agustos-bagimsiz-bir-ulkenin-yolunu-acti-504251-1.AKP’nin yönetimde olduğu son 16 yılı da değerlendiren Zeki Sarıhan, bu süreçte yeni bir rejimin kurulduğunu ve bu rejimin Osmanlı hayranı, İslamcı bir anlayışta olduğunu vurguladı. AKP’nin ülke yönetimine geldiği ilk zamanlarda halka demokrat gibi görünüp Avrupa ve ABD’ye göz kırptığını, Batı’nın ise bu durumdan hoşnut olduğuna değinen Sarıhan, AKP’nin gerici renginin belirgin olmaya başlamasıyla Avrupa ile arasının bozulduğunu belirtti.

Zeki Sarıhan, AKP’nin 16 yıldır Türkiye’yi bir Ortadoğu şeyhliğine benzetmeye çalıştığını kaydederek, “Abdülhamit dönemine özeniyorlar çünkü Abdülhamit AKP gibi diktatörlük yapıyordu ve İslamcı olarak biliniyordu. Bunu da yerleştirmek için özellikle eğitim yolunu kullanıp birçok araçla kamuoyunu eğiterek yeni Osmanlı’yı yaratmaya çalışıyorlar ama bunu başaramayacaklar” dedi.

15 Temmuz’u bayram yapmak istiyor
15 Temmuz 2016’da Fethullahçı yapılanma tarafından gerçekleştirilen askeri darbe girişimine de değinen Sarıhan, 15 Temmuz’un AKP tarafından bayram gibi kutlanmak istediğini belirtti. Sarıhan, “15 Temmuz’a giden yol kendisi şaibeli olduğu için, milletimizin büyük bir çoğunluğu o günü bayram olarak kabul etmez. Çünkü bu millet AKP’yi de zamanında onlarla işbirliği yaptığı için bizzat suçlu görür” yorumunu yaptı.