Ipsos'un yaptığı araştırmaya göre; dünyanın en çok endişelendiği sağlık sorunu Covid-19, akıl sağlığı ise endişe duyulan sağlık sorunları arasında ilk 3'de yer alıyor.

30 ülkede araştırma: Dünya akıl sağlığından endişeleniyor

Ipsos Araştırma Şirketi'nin en çok endişelenilen sağlık sorunları ve sağlık hizmetlerine yönelik tutumları analiz ettiği "Sağlık Monitörü" araştırmasının sonucu paylaştı.

Araştırma , 20 Agustos – 3 Eylül 2021 tarihleri arasında ABD, Kanada, İsrail, Malezya, Güney Afrika, Singapur, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çin, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya, İspanya, Arjantin, Kolombiya, Macaristan, Hindistan, Meksika, Hollanda, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Kore, İsveç, İsviçre ve Türkiye'de 21 bin 353 kişiyle online olarak yapıldı.

Covid-19 en önemli sağlık sorunu

Araştırmaya göre; Covid-19 dünyanın karşı karşya olduğu en önemli sağlık problem olarak görülüyor. 2020’ye kıyasla 2 puanlık düşüş olsa da katılımcıların 70’i Covid-19'u "en önemli" sağlık sorunu olarak görüyor.

Bianet'in haberine göre; 30 ülkenin 25'inde koronavirüs en büyük sağlık sorunu olarak belirtiliyor. Endişe en çok Malezya (yüzde 93) ve Peru (yüzde 90)'da görülüyor.

Araştırmaya Türkiye'den katılanların yüzde 78'i de koronavirüsü "en önemli sağlık sorunu" olduğunu söylüyor. En büyük artış ise; Güney Afrika (+19), Japonya (+11) ve Avustralya (+10)'da görüldü, en büyük düşüşler de Şili (-18), Polonya (-16) ve Macaristan(-14)'da yaşandı.

Akıl sağlığından endişe duyanlar artıyor

Sağlık problemleri içerisinde en büyük değişim 5 puanlık artışla "Akıl Sağlığı" konusunda yaşandı. Geçtiğimiz yıla göre; dünya halkları en çok "akıl sağlığından" endişe ediyor.

Araştırmaya katılan her 10 kişiden 3'ü (yüzde 31), ülkelerindeki insanların karşı karşıya olduğu en önemli sağlık sorunları arasında akıl sağlığını gösteriyor.

Araştırmaya Türkiye'den katılan bireylerin yüzde 19'u da akıl sağlığının en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirtiyor.

Akıl sağlığı, Şili ve İsveç'te de en önemli sağlık sorunu olarak dile getiriliyor. Bu konudaki endişede 2020'ye kıyasla en çok artış gösteren ülkeler ise İspanya (+19), Belçika (+13) ve Brezilya (+13) akıl sağlığı konusunda kadınlar erkeklere göre daha çok endişeliler. (+36 vs %26)

Kanser ikinci sırada

Araştırmaya katılanların üçte biri kanserin en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söylüyor. Bu oran 2021’de yüzde 34 iken 2020’de yüzde 37 idi. Pandemi öncesinde ise yüzde 52’lik kesim kanseri en önemli sağlık sorunlarından biri olarak gösteriyordu. Pandemiyle birlikte bu algıda 18 puanlık düşüş görüldü.

Daha yaşlı kesimin kanserin neden olacağı sağlık risklerinden daha ensişeli olduğu görüldü.. 50-74 yaş aralığının bu konudaki endişesi yüzde 39 iken 35 yaş altında bu oran yüzde 28’e geriliyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin de yüzde 37’si kanseri endişe verici sağlık sorunları arasında gösteriyor.