30 yıllık emek

KADİR İNCESU

Şair ve yazar Taşkın Aşan yeni kitabında Güngören’in tarihine ışık tutuyor.

Vidos’tan Güngören’e adlı çalışmasında semtin bilinmeyen, unutulmaya yüz tutmuş tarihini belgeleriyle birlikte anlatıyor.

Güngören’de doğan Taşkın Aşan, Güngören’in fotoğraflı tarihçesini hazırlamak için uzun yıllar süren bir çalışma içerisindeydi. Yaşam kavgasından, geçim kaygısından kalan zamanının önemli bir bölümünü araştırması için harcayan Aşan, ortaya çıkan sonuçtan çok memnun.

Aşan yaptığı araştırmalarda Güngören’in eski adıyla Vidos’un tarihiyle ilgili olarak 400 yıl kadar geriye gidebilmiş.

Araştırmaları sırasında Güngören’in yerli aileleri de ellerindeki her türlü belge ve fotoğrafı Aşan ile paylaşmış. Aynı zamanda çok iyi bir fotoğrafçı olan Taşkın Aşan, kitabının görsel yönden de zengin olmasına dikkat etmiş.

400 yıllık bir süreci anlatan kitapta Güngören’in aileleri, yapılan meslekler, geçim ve iş kaynakları, tarihi yapıları ve aklınıza gelebilecek her konuda bilgi yer alıyor.

Aynı zamanda şair olan Aşan, çocukluğunda büyüklerinden dinlediği öykülerden, halkın bu öyküleri can kulağıyla dinlemesinden de çok etkilenmiş. Anlatmayı ve dinlemeyi seven insanlarla yaşayan Aşan da duyduğu her şeyi biriktirmeye başlamış. Çünkü bir süre sonra kendisi anlatmaya başlayacaktır:“Dinlemek, düşünmek, yazmak, insanları ziyaret etmek anlatılmaz bir mutluluktur benim için. Çünkü insanların bir şeyler paylaşmaya, bir şeyler anlatmaya gereksinimleri var. Öğrendiklerimi paylaşmak beni mutlu ediyor. Anlattıklarımı heyecanla dinlemeleri benim için çok değerli.”

Öğrendiklerini daha geniş kesimlere ulaştırmak için “Gitmeliydim… Dinlemeliydim… Araştırmalıydım… Yazmalıydım…”diyerek yola çıkan Aşan, yaklaşık 30 yıl süren çalışmalarının ödülünü de “Vidos’tan Güngören’e” adlı, Güngörenlilerin de ilgi gösterdiği kitabı ile almış.

1620-1960 yılları arasındaki 6 haneli, Rumların yaşadığı VİDOS Köyünden, 1938 yılında adı Güngören olarak değiştirilen bir köyün biyografik tarihçesi“Vidos’tan Güngören’e”…

24x34 cm boyutlarındaki kitap 562 sayfa. Mat kuşe kâğıda basılan ve 3 kilogram gelen kitapta 12 bin fotoğraf arasından titizlikte seçtiği 1671 fotoğraf yer alıyor.

30-yillik-emek-782276-1.

1930 yılında 59 hane olan köyün nasıl hızla bir ilçeye dönüştüğü, yüzün üzerinde aile ile yapılan görüşmelerden alınan bilgi ve belgelerle veriliyor. Görüşülen ailelerin bölgeye yerleşim öyküleri, geldikleri yerdeki ve Güngören’deki yaşadıkları anlatılıyor.

Mübadeleyle Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavutluk’tan göç edenler… Mübadeleyle köyü terk edenler ve etmek zorunda kalanlar...

1959’da ilk futbol takımının kurulması, ilk elektriğin verilmesi, 1966 yılındaki ilk belediye seçimleri, ilk öğretmenleri gibi pek çok “ilk” de yer alıyor çalışmada... Günümüze kadar gelen tarihi yapılardan biri olan 1611’de yapılan Genç Osman Camii de ayrıntılı olarak anlatılıyor.

Doğduğu, büyüdüğü, okuduğu ve çocukluğunu doya doya yaşadığı Güngören’i anlatan çalışması için zamanının büyük bölümünü Güngören’e adayan, yaptığı her keşifte heyecanlanan, araştırdığı konularla ilgili titizliğinden asla taviz vermeyen Aşan, duygularını “Güngören halkının fotoğraflı tarihçesini yazmış olmak onuru, sanırım yaşamın bana sunduğu en değerli armağan olacaktır. Tek dileğim, zaman yarınlara doğru hızla akıp giderken bu kıymetli ve önemli armağanın Güngören halkı tarafından sahiplenilmesidir. Artık otuz yıllık bir çabanın ve sabrın sonunda huzurlarınıza çıkan ‘Vidos’tan Güngören’e’ adlı eserimizin ardından huzur içinde gözümü yumabilirim. Çünkü iyi biliyorum ki; ‘Hatırlanmak Yaşamaktır’, bu eser benim şairliğime bir de ‘araştırmacı yazar’ kimliğinin eklenmesi açısından büyük bir onur oldu” şeklinde anlatıyor.

Dostlarının desteğiyle “Vidos’tan Güngören’e” adlı kitabını yayınlatma olanağı bulan Taşkın Aşan’a 0535 215 04 10 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.