30 yıllık kaybın dosyasını zamanaşımına uğrattılar

HABER MERKEZİ

Gözaltındaki kayıpların akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin adalet nöbeti 887. haftada devam etti. Bu hafta Cumartesi Anneleri’nin adalet istediği kişi Nezir Acar oldu.

İlk açıklamayı Nezir Acar’ın kardeşi Salih Acar yaptı. Acar’ın ardından Cumartesi Anneleri adına açıklamayı dosyanın avukatı Veysel Vesek okudu. Vesek, Acar’ın öyküsünü şöyle anlattı:

“Mardin-Dargeçit’e bağlı Yalnız Köyü’nde yaşayan 28 yaşındaki Nezir Acar, hayvan alım satım işiyle uğraşıyordu. Evi askerler ve korucular tarafından basılan Acar, ailesi ve yakınlarının da tavsiyesiyle evini değiştirdi. Ancak bir süre sonra yeni evleri de askerler tarafından basıldı. Nezir’i evde bulamayınca yerini söylemesi için eşi Celile Acar’ı darp edip, ‘vallahi onu yakalayıp öldüreceğiz’ dediler. Acar 8 Nisan 1992 tarihinde hayvan alımı için görüşme yapmak üzere Dargeçit’te bir eve gitti. O saatlerde Jandarma Astsubay Kemal Şen’in komutasındaki askerler bölgedeki evlere baskın yaptı, evler tek tek arandı. Acarı’ın bulunduğu eve yapılan baskında Acar ve iki kişi gözaltına alındı. Askerler onları gözleri bağlı olarak Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürdü. Gece geç saatlerde iki kişi serbest bırakıldı, Nezir Acar’dan ise bir daha haber alınamadı.”

Vesek, ailenin ancak 28 Aralık 2005 tarihinde İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurduğunu belirterek şunları aktardı: “Savcılık, 16 Ocak 2009 tarihinde sanıklar hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Ailenin etkin soruşturma yapılmadığı itirazı da, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. 16 Kasım 2012 tarihinde Nezir Acar dosyası, zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle işlemden kaldırıldı. Bunun üzerine aile 16 Ocak 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi ise, soruşturmanın zaman bakımından mahkemenin yetkisinin başladığı tarihten önce kesinleştiği gerekçesiyle, başvuruyu kabul edilemez buldu.” Açıklama, Nezir Acar'ın zamanaşımının kaldırılıp, soruşturmanın yeniden açılması talebi ile sonlandırıldı.