Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamının faillerinden, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın tahliye edilmesi İzmir’de protesto edildi. Katliamda yaşamını yitiren madencilerin yakınları, İzmir Barosu avukatları, Birleşik Haziran Hareketi İzmir Meclisi üyeleri, HDP İzmir İl Örgütü yöneticileri, Eğitim Sen şube yöneticileri ile çok sayıda demokratik kitle örgütünden temsilci, İzmir Bölge Adliye […]

301 işçiyi yeniden öldürdünüz!

Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamının faillerinden, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın tahliye edilmesi İzmir’de protesto edildi.

Katliamda yaşamını yitiren madencilerin yakınları, İzmir Barosu avukatları, Birleşik Haziran Hareketi İzmir Meclisi üyeleri, HDP İzmir İl Örgütü yöneticileri, Eğitim Sen şube yöneticileri ile çok sayıda demokratik kitle örgütünden temsilci, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde bir araya geldi.

İŞÇİLERİ YENİDEN ÖLDÜRDÜNÜZ

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, Gürkan’ın tahliyesinin vicdanları kanatan bir karar olduğunu vurgulayarak, “Bilmelisiniz ki verilen bu karar, gerçeğin üstünü örtmeye yetmeyecek. Katil hâlâ katil, suç ortakları ise hâlâ ayan beyan ortada” dedi.

Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kararı verenlere hatırlatmak isteriz: Verdiğiniz kararla, 301 madenciyle beraber onların adalet bekleyen yakınlarını da öldürdünüz. Bu karar yeni ölümlere davetiye çıkaracaktır, emin olunuz. Çünkü ölüm, yalnızca üzerinize yıkılan tonlarca toprakla, yerin kilometrelerce altında yanıp kavrulmakla gelmiyor. Adaleti ve vicdanı yok sayan kararlar da yeniden öldürüyor insanları.”

Soma davası avukatlarından Hatice Aslan Atabay da ”301 madencinin katillerini ödüllendiren bu karar hükümsüzdür. Soma Katliamı’nda tüm sorumlular yargılanıp hak ettikleri cezaları alana mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

YETER ARTIK, YETER!

Eylemde konuşan madenci yakınları da karara tepkilerini dile getirdi. Katliamda oğlunu yitiren İsmail Çolak, “Bu kararı kabul etmiyoruz. Bir üst mahkemeye taşıyacağız. Adaleti göçük altından kömür çıkarır gibi çıkaracağız” dedi. Gülten Kavas ise “301 anne, 301 baba, 301 eş, 440 çocuk…Hesabı sorulacak! Yeter artık, yeter!” diyerek karara isyan etti.

***

NE OLMUŞTU?

Can Gürkan’ın tahliyesine bir tepki de, çeşitli iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin ailelerinden geldi. Adalet Arayan İşçi Aileleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bu karar, 5 yıldır adalet peşinde koşan aileleri ve adalete olan güvenlerini derinden sarsmıştır. Dünya tarihine geçmiş böylesi büyük bir katliamı basit bir “kaza” gibi niteleyen mahkeme kararını kabul etmeyeceğiz! Tüm ailelerle birlikte mücadeleye devam edeceğiz!” dendi.

Soma Katliamı ile ilgili beşi tutuklu 51 sanıklı davanın temyiz başvurusunu inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı oyçokluğuyla onayıp, 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ı tahliye etmişti. Ayrıca Gürkan’ın 3 yıl süreyle maden ocağı işletme icrasından yasaklanmasına dair yerel mahkeme kararı kaldırılmıştı.