Suruç Katliamı davasında onlarca kez duruşma salonuna getirilmeyen sanık Yakup Şahin’e 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Katliamda yitirilenlerin aileleri, “Bu kararla failler korundu” dedi.

33 canın bedeli boş koltuğa hapis

Urfa'nın Suruç ilçesinde 2015'te IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 33 kişinin öldürüldüğü katliama ilişkin davanın karar duruşması dün görüldü. Davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin’e hapis cezası verildi.

Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi 21’inci duruşması Hilvan Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda görüldü. Sanık Yakup Şahin, mahkeme salonuna yine SEGBİS ile bağlandı, sanık sandalyesi boş kaldı.

Bir önceki duruşmada avukatların savunma yaptıkları belirtilerek tanık vekillerinin savunma yapmamasına karar verildi. Karara itiraz eden Av. Sevda Çelik Özbingöl, reddi hâkim talebine karşı beyanda bulunmayacaklarını belirtti. Özbingöl, “Savunma olarak sadece reddi hâkim talebinde bulunduk. Savunmalarda bulunacağız” dedi. Av. Serdil İzol, “Reddi hâkim talebinde bulunduğumuzda usul açısından işlem yapılması gerek” diye konuştu.

DAVAYI KAPATAMAZSINIZ

Mahkeme heyeti avukatların mütalaaya karşı savunma yapma talebini bir önceki duruşmada reddi hâkim talebinde bulundukları gerekçesiyle oybirliğiyle reddetti. Katliamda yaralanan Koray Türkay, savunma haklarının engellendiğini belirtti. Aileler, ayağa kalkarak mahkeme heyetine, “Katil sizsiniz, katliamın hesabını soracağız. Davayı bu şekilde kapatamazsınız” diye tepki gösterdi. Aileler jandarma zoruyla duruşma salonundan çıkarılmak istendi. Daha sonra salona çok sayıda jandarma alındı. Av. Ruken Gülağacı, “Jandarmaları dışarı çıkarın. Bu yargılama silahlar altında yapılıyor, bu olmaz” dedi ancak mahkeme bu talebi reddetti. Av. Özbingöl, usule ilişkin konuşarak mahkemenin verdiği kararla Anayasa’yı ihlal ettiğini belirtti. Bu duruşmada bir kararın çıkması halinde adaletin sağlanmayacağını dile getiren Özbingöl, “Azzo Halaf Süleyman el Aggal’in dosyasının bu dosya ile birleştirilmesi gerek” şeklinde konuştu. Mahkeme bu talebi de reddetti. Karara tepki gösteren Av. Sezin Uçar’ın konuşması mahkeme heyetince engelledi. Uçar, şunları söyledi: “Hâkimi reddetme talebimiz üzerine böyle bir tavır ile karşılaşmamız ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi. Siz tarafsız değilsiniz. Eksikler var bunları önemsemiyor musunuz?” Katliamda yaşamını yitiren Hatice Ezgi Saadet'in babası Ali Saadet, “Sanıklar yerine bize ceza vermek istiyorsunuz. Çocuğumun katili bir kişi değil. Bu katil SADAT’tan mı eğitim aldı?” diye sordu. Katliamda eşi Ferdane Kılıç ile oğlu Nartan Kılıç'ı kaybeden Metin Kılıç, mahkemenin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle reddi hâkim ve reddi heyet talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, “Davayı uzatmaya yönelik” olduğu gerekçesiyle reddetti. Mahkeme, sanık Şahin’e 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Aileler karara tepki gösterdi.

DAVA SÜRERKEN VALİLİKTEN YASAK

Şanlıurfa Valiliği, Suruç Katliamı davasının devam ettiği sırada, Urfa T Tipi Cezaevi kampüsünde ve çevresinde eylem ve etkinlik yapılmasını yasakladı. Urfa Valiliği yaptığı yazılı açıklamayla ceza infaz kurumları kampüsünde, eklentilerinde ve tel örgü sınırının bir kilometre içerisinde toplanma, gösteri, yürüyüş ve basın açıklaması yapılmasının yasaklandığını duyurdu. Cep telefonuyla çekim yapılması da 7 gün yasaklandı.