Kaynak: Haber Merkezi
35. Kalp Haftası başladı: "Kalbini insanlık için kullan"

Türk Kalp Vakfı’nın, kalp ve damar hastalıklarına karşı farkındalık yaratma çalışmalarının başında gelen, bu yıl 10-16 Nisan 2023 tarihlerini kapsayan ve kalp sağlığı adına her yıl bir dizi etkinliğin yapıldığı önemli bir sağlık organizasyonu olan Kalp Haftası çeşitli etkinliklerle organize ediliyor.

“Kalbini İnsanlık için Kullan” sloganıyla bu yıl Mayıs Ayı ortalarına kadar sürecek olan 35. Kalp Haftası etkinlikleri ile kalbe iyi bakılması konusunda verilen mesajların daha geniş kesimlere ulaşması amaçlanıyor.

35. Kalp Haftası resmi açılışı, 10 Nisan 2023 Pazartesi günü Türk Kalp Vakfı Ragıp Enbiyaoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:

“BÜYÜK BİR ÜZÜNTÜ İLE BAŞLADIK”

“Dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok ölüme neden olan kalp damar hastalıklarının en aza indirilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyerek farkındalık yaratmaya çalıştığımız 35. Kalp Haftasına, bu kez buruk ve büyük bir üzüntü ile başladık.

Ülkemizin 11 ilinde büyük yıkımlara neden olan çok sayıda yurttaşımızın hayatını kaybettiği, birçoğunun da yaralandığı, yüzyılın büyük deprem felaketini yaşadığımız bu zorlu günlerin üstesinden hep birlikte ve dayanışma içinde geleceğiz. Vakıf olarak üyelerimizle birlikte, ilk günden itibaren üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyor ve getirmeye de devam ediyoruz. Hem nakdi yardımlar hem ihtiyaçlara göre malzeme ve konteyner yardımları yaptık.

Şu an Sarıyer Belediyesi’nin Kilyos Sosyal Tesislerinde misafir edilen 200 depremzede için bir hafta boyunca iftar yemeği desteği sağladık. Bu yardımlarımızı ihtiyaç durumuna göre yapmaya devam edeceğiz, Herkesin elinden geldiğince bu yardımlara destek olmasını tavsiye ediyoruz.

“KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA BAĞLI ÖLÜMLER ARTARAK DEVAM ETMEKTE”

Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırlarda yer alan kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler, Dünya sağlık örgütü verilerine göre artarak devam etmekte ve %42 gibi yüksek seviyelerde olduğu görülüyor.

Koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, romatizmal hastalıklar, doğumsal kalp hastalıkları, kalp fonksiyonlarının bozulmasına yol açan kalp kası hastalığı, kalp yetmezliği gibi hastalıkları kapsayan kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde; tütün kullanımı, hareketsizlik, obeziteye yol açabilen sağlıksız beslenme gibi olumsuz davranış tarzları büyük rol oynamaktadır.

Sağlıklı ve dengeli beslenerek, günde minimum 30 dakikalık yürüyüşler yaparak, sigara içiyorsanız hayatınızdan tamamen çıkararak ve düzenli olarak doktor kontrollerine giderek kalp damar hastalıklarını kontrol altına alabilir ve %80 oranında azaltabilirsiniz.”

ETKİNLİĞE KATILANLAR

Toplantıya katılan, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürü Uzman Dr. Mustafa Hakan Yılmaztürk, İETT Genel Müdür Yardımcısı Av. Onur Temurlenk yaptıkları konuşmalarda, Türk Kalp Vakfı’nı, gerçekleştirdikleri çalışmalardan dolayı tebrik ettiklerini ve kalp sağlığına büyük önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından, Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyet ve eski Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Fethi Ekmekçioğlu adına Türk Kalp Vakfı Doç. Dr. Edip Kürklü Ödülü oğlu Sabri Ekmekçioğlu’na verildi.

35. Kalp Haftası etkinliklerine sponsor olan ve destek veren kişi ve kurumlara birer teşekkür plaketinin sunumundan sonra resmi açılış töreni sona erdi.