Google Play Store
App Store

Üretim Reform Paketi yeniden Meclis'te. Kıyıları, meraları ve zeytinlikleri imara ve sanayiye açacak paketin derhal geri çekilmesi için 350 Ankara aktivistleri çağrı yaptı

350 Ankara grubu, zeytinlik yasasına karşı çağrı yaptı: Zeytinliğini, merasını, kıyısını seven görev başına

HABER MERKEZİ

Üretim Reform Paketi bugün yeniden Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülecek. Geçen hafta tepkilerin ardından bu haftaya ertelenen Üretim Reform Paketi içinde yer alan zeytinlik alanların ve meraların imara açılmasına karşı 350 Ankara Grubu çağrı yaptı. "Zeytinliğini, merasını, kıyısını seven görev başına" başlıklı açıklamada, "TBMM koridorlarında yeni bir torba kanunu tasarısı dolaşıyor.

Resmi adı “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”. Gerçekte ise bu tasarıya eski sanayi tesislerini zeytinliklere, meralara taşımak, buraları ise bina sektörüne kazandırmak tasarısı diyebiliriz" ifadeleri kullanıldı.

Yapılan çağrıda kullanılan ifadeler şu şekilde:

Tasarıda gerekçelerde teşviklerden ve üretimin canlanmasından bahsedilirken konuya dair hiçbir çalışma, rapor ve analiz ortaya konulmamış bile. Örneğin şimdiye kadar verilen teşviklerin nereye gittiği ve ne kadar sonuç aldığına dair Tasarının “Genel Gerekçe”sinde ya da “Madde Gerekçeleri”nde bir bilgi bulunmamakta.

Tasarının asıl amacı yerleşim alanları içinde kalan sanayi sitelerinin taşınması ve buraların inşaat sektörüne açılması. Neden mi?

Taşınmayı kolaylaştırmak için zeytin sahasının tanımı (Md2) değiştiriliyor,

Zeytincilik (Md.4) ve Kıyı Kanununa (Md26) istisna getiriliyor.

Mera Kanununda taşınma lehine kolaylık getiriliyor. (Md.30)

Hatta organize sanayi sitelerine gayrimenkul yatırımcısı olmaları sağlanıyor (Md49)

Yetmiyor, üstüne devlet kamulaştırdığı bu arazilerden tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsis edebiliyor (Md49), elektrikte TRT payından (Md5) tutun emlak vergisine (Md12) kadar pek çok şeyi muaf tutuyor.
Çok açık değil mi? Böyle bir tasarının hiçbir maddesini yurttaşın, vekili ve hatta herhangi bir sanayicinin kabul edebileceğini düşünmüyoruz. Tarıma dayalı sanayi tesisleri için zeytin işleyen ve zeytinyağı üreten sanayicilerin bu tasarıya baş kaldırması gerekmez mi? Acaba bu tasarıyı kim destekliyor?

Sayın vekiller, lütfen TBMM’den bu torba yasa tasarısının tamamen çekilmesi için bir işbirliği ortaya koyun, bir çözüm üretin ve bütün süreci kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşın.
Sevgili aktivistler, bunun duyulduğunu, izlendiğini ve bilindiğini Meclis duvarlarının arkasına fısıldamanın şimdi tam zamanı. Lütfen TBMM’de bütün vekillere ve özellikle tasarının esas komisyon üyelerine ulaşmaya çalışalım. Onlara beton ve asfalt kaplı kentler için meraların ve zeytinliklerin sözde sanayi üretimi adına mahvedilmesini istemediğimizi iletelim.

***

ZEYTİNLİK, KIYI VE MERA MADDELERİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ
Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi CHP Denizli Milletvekili Kazım Aslan, "Komisyonda görüşeceğimiz 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi' başlıklı tasarı, birçok maddesi üretim reformuna ilişkin olmasına rağmen, üretimle ve sanayileşmeyle ilgisi olmayan, zeytini ve zeytinciliği, meraları ve kıyıları yok etmeye yönelik maddeler taşımaktadır" ifadelerini kullanıyor.
"AKP usulü bir taslakla zeytinlikler, kıyılar, meralar daha fazla imara açılmak ve yapılaştırılmak isteniyor" diyen Aslan şu ifadeleri kullanıyor: "AKP usulü yasa yapma mantığıyla, iki iyi şeyin içine üç kötü şeyi doldurup arada torba yasayla geceyarısı geçirmeye kalkıyorlar. Bu yasa geçerse kıyılardaki dolgu alanlarında, denizcilik faaliyetini, deprem riskini, çevre faktörünü hiçe sayacak, uydurma bir “kamu yararı kararı” alacak Bakanlar Kurulu, kıyı dolgu alanlarında endüstri bölgesi ya da denize sıfır konumda kamu hastanesi projesini hayata geçirecektir. Biz tarımı vuracak bu maddelerin paketten çıkarılması için mücadele edeceğiz."