3600 ek gösterge vaadi ortada kaldı

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Son yıllarda gerçekleştirilen tüm genel ve yerel seçimlerde AKP'nin bir numaralı vaadi olan "polise, öğretmene, hemşireye, din görevlilerine" emeklilik için 3600 ek gösterge ve bu yolla zam yapılmasına ilişkin çalışmalar belirsizliğini koruyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 yılında gerçekleştirilen seçimlerden önce miting meydanlarında, "Polis, öğretmen, hemşire, din görevlileri ve diğer idarecilerin emeklilik ek göstergeleri 3 bin 600’e çıkarılacak" demişti. Geçen yılki yerel seçimlerde aynı söz tekrar verildi. Yerel seçimlerden hemen önce konuyla ilgili açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “3600 ek gösterge talebi, Meclis takvimi uygun olursa seçimden önce çıkarılacak” dedi; ancak bu söz de tutulmadı. Bir diğer AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise 3600 ek göstergeye ilişkin, “Masamızda olan bir konudur. Bunun teknik çalışmaları ilgili kurumlar tarafından devam etmektedir” ifadelerini kullandı; ama teknik çalışmalar bir türlü sona ermedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AKP kurmaylarının vaadinin akıbetini sordu. Memurun bu farkı beklediğine dikkat çeken Gürer, "Cumhurbaşkanı tarafından 3600 ek gösterge verileceği söylendi ve üzerinden iki yıl geçti. 3600 ek gösterge öğretmen, polis ve hemşire için ne zaman uygulamaya konulacaktır?" diye sordu.

Milletvekilleri tarafından kendisine yöneltilen 400'den fazla soru önergesini yanıtsız bırakan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milyonlarca yurttaşa meydanlardan verdiği sözün akıbeti hakkında da açıklama yapmadı. Oktay, Erdoğan'ın seçim vaadinin kendisinin görev alanına girmediğini öne sürerek, "Bahsi geçen hususlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın görev alanına girmektedir" dedi.