Erdoğan’ın 2018 seçimi öncesi söz vermesine rağmen yerine getirmediği 3600 ek gösterge tepkilerin yükselmesinin ardından yine seçim vaadi yapıldı.

3600 ek gösterge vaadi yine sahnede

BirGün/Ankara

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun emekli emniyet mensupları ile yaptığı toplantıda dile getirdiği “kamu görevlilerine 3600 ek gösterge hakkı” yeniden iktidarın gündemine geldi. 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce miting alanlarında vaatte bulunan ancak aradan geçen üç yıla karşın somut bir adım atmayan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan muhalefeti, “Memuru tahrik etmekle” suçladı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu da bu sözlerin ardından, “Ben söke söke 3600 ek göstergeyi getirteceğim. Erdoğan, getirmeye mecbur olacak. Getirmezse biz getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Başta polis, din görevlileri ve sağlıkçılar olmak üzere, kamu görevlileri ile emeklilerinin maaş katsayısını ve alacağı aylık ücreti artıracak 3600 ek gösterge, iktidar ortaklarından hem AKP’nin hem de MHP’nin yıllardır dile getirdiği vaatler arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018’de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinden önce, seçim meydanlarında yeniden iktidar olmaları durumunda 3600 ek gösterge sorununu çözeceklerini ifade etti. Erdoğan, bu konuda yaptığı açıklamada, “Polis, öğretmen, hemşire, din görevlileri ve diğer idarecilerin emeklilik ek göstergeleri 3 bin 600’e çıkarılacak” dedi. AKP’nin yeniden iktidar olmasının ardından ise 3600 ek gösterge için üç yılda herhangi bir adım atılmadı. Seçim sürecinin tamamlanmasının ardından bu konuda bir kanun teklifi hazırlayan ve TBMM Başkanlığı’na sunan MHP ise ortağı AKP’nin karşı çıkması nedeniyle teklifini gündeme bile aldıramadı.

BU KEZ 2022 TARİHİ

Son olarak emekli emniyet mensupları ile yaptığı toplantıda konuyu gündeme getiren Kılıçdaroğlu’na, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yanıt geldi. Bu kez 2022 sonunu işaret eden Erdoğan, “CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, memurları tahrik etmek için diline 3600 ek gösterge meselesini dolamış. Sürekli tekrarlayıp duruyor. Halbuki bu sözü veren biziz. Önümüzdeki yılın sonuna kadar bu meselenin çözüleceğini bizzat muhataplarımıza beyan eden de biziz. Memurlarımız da işçilerimiz de toplu sözleşmeden memnun. 3600 ek göstergeyi 2022 sonuna kadar çözeceğiz” dedi.

ERDOĞAN MECBUR OLACAK

Erdoğan’ın üç yıl önceki vaadini bir yıl daha ertelemesine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “3600 ek göstergeyi söke söke getirteceğim” dedi. Erdoğan’a yanıt veren Kılıçdaroğlu, “3600 ek göstergeyi ilk dillendiren benim. Erdoğan, hazırladığı seçim bildirgesinde 3600 ek göstergeyi vereceğini ifade etti. Ancak yıl 2018’di. Hala 3600 ek göstergeyi getirmiyor. Kaç yıl oldu neden getirmiyor? Ben söke söke 3600 ek göstergeyi getirteceğim. Erdoğan, getirmeye mecbur olacak. Getirmezse biz getireceğiz" diye konuştu.