Erdoğan’ın 2018 yılından beri vaat ettiği 3600 ek gösterge gelecek yıl yürürlüğe girecek. Ancak alım gücü öyle geriledi ki düzenlemeyle alınacak emekli ikramiyesi 2002 yılında alınandan 520 çeyrek altın daha az.

3600 kayıpları karşılamıyor
Fotoğraf: BirGün

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yaklaşık dört yıldır halkın desteğini kaybettiğini düşündüğü her durumda ortaya attığı 3600 ek gösterge vaadinde sona gelindi. 2023 başında yürürlüğe gireceği bildirilen ve memurların emekli ikramiyelerinde ortalama 40 bin liralık artış sağlayacağı kaydedilen ek gösterge uygulaması, 2002 yılındaki ek göstergesiz emekli ikramiyesinin güncel karşılığının yanına bile yaklaşamıyor.

520 ÇEYREK ALTIN EKSİLDİ

Buna göre, 2002 yılında en alt düzey bir memura 30 yıllık hizmet süresi sonunda emekli ikramiyesi, yaklaşık 15 bin lira olarak ödendi. Bu tutarla 2002 yılında tanesi 24 lira olan çeyrek altından tam 625 adet alınabiliyordu. Ek göstergenin yürürlüğe girmesi durumunda, aynı statüdeki memurun emekli ikramiyesi gelecek yıl yaklaşık 170 bin lira olacak. Bugün bu memur emekli ikramiyesiyle güncel fiyatlara göre tanesi bin 620 lira olan çeyrek altından sadece 105 adet alabiliyor. 20 yıllık AKP döneminde emeklilerin ikramiyesi ile alabildiği çeyrek altın sayısı 520 tane azaldı. Emekli vatandaşların, 2002 yılında emekli ikramiyesiyle aldığı sayıdaki çeyrek altını alabilmek için artık 1 milyon 12 bin 500 lira ödenmesi gerekiyor.

Başkanlık Sistemi ile kamu emekçilerinin daha fazla yoksullaştığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “2018 yılı Haziran ayında yani 24 Haziran seçimlerinin yapıldığı tarihte yüzde 15,39 olan yıllık enflasyon şu an TÜİK’in resmi verileriyle dahi yüzde 73,50’ye yükselerek son 24 yılın rekorunu kırdı” dedi.

Ağbaba, ek gösterge ile memur emekli aylıkları ve ikramiyelerinde yaşanacak artışın hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında şimdiden ezildiğini belirterek şunları kaydetti:

“Ne memurların alım gücü yükselecek ne de memurlarımızın yoksulluk sınırının üstünde bir ücret elde etmesini sağlayacak. Erdoğan, 'Ek göstergesi 3600’e çıkan, 30 yıllık hizmeti bulunan memurun emekli aylığı bin 234 lira ile bin 391 lira arasında artacağını’ söylüyor. Ama ekonominin geldiği noktada bu artışlar hangi derde derman olur bilinmez. TÜİK tarafından enflasyon karartılarak memurlara verilecek zamların düşük seviyelerde gösterilmesi, memurlarımızın zaten bilinçli bir şekilde enflasyona ezdirilmesi anlamına gelmektedir. Kaldı ki Bakan Nebati ‘Bu sistemin kaybedeni dar gelirliler’ diyerek durumu itiraf etti. Yıllardır dillendirilen bu hak, çağrılarımıza kulak verilip daha önce verilmiş olsa bir anlam ifade edebilirdi. Mevcut ekonomik kriz hali sürdükçe memurlarımızın ne alacakları emekli ikramiyesi ne de alacakları emekli aylıkları, geçmiş kayıpları telafi edebilecektir.”

***

3600 EK GÖSTERGE 6 AY ASKIDA

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 yıldır vaat ettiği kamu emekçisine 3600 ek göstergede çalışmaların tamamlandığını duyurdu. Düzenleme 5,3 milyon kamu emekçisini ve emeklisini etkileyecek. Düzenleme önümüzdeki haftalarda Meclis’e gelecek ama yürürlüğü girmesi 2023 yılının Ocak ayını bulacak. Özellikle emeklilerin maaşında görece bir iyileşme gerçekleşecek. Ancak milyonların bekleyecek durumu kalmadı. Enflasyon karşısında alım gücü iyice eriyen milyonlar ücretler için acil adım bekliyor. Kamu emekçisi ve emeklisi temmuz ayında son 6 aylık enflasyonu ücretlerine zam olarak alacak. 3600 ek gösterge hemen yasalaşsaydı emekçilerin ücreti daha yüksek olacaktı. Açlık sınırı altında yaşamaya çalışan kamu emeklilerinin maaşı 1500 ile 2000 lira arasında değişen oranlarda daha yüksek olacaktı.

Öğretmen, hemşire, din görevlisi, polis gibi kamu emekçilerinin emekli maaşları aşağıdaki gibi:

3600-kayiplari-karsilamiyor-1025736-1.