Aşırı sağ yükselişin endişe yarattığı ülkelerin başında gelen Avusturya’da geçen yıl 1950 ırkçı saldırı kayda geçti. Alman Askeri İstihbaratı’ndan da radikalleşme uyarısı geldi

365 günde 1950 ırkçı saldırı

Avusturya'da geçen yıl 1950 ırkçı saldırı kayda geçti. Ülkede 20 yıldır ırkçı olayları rapor eden sivil toplum kuruluşu Zivilcourage und Anti-Rassismus Arbeit (Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki-ZARA) derneği, 2019 Irkçılık Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, ülkede 2018'de 1920 ırkçı saldırı yaşanırken bu sayı 2019'da 1950'ye yükseldi. İnternet, 1070 ile ırkçı saldırıların kendine en çok yer bulduğu mecra oldu. Kamuya açık yerlerde de 355 ırkçı olay yaşandı. Yazılı ve görsel basın ile siyasette de 33 ırkçı ve nefret içerikli söylem ve eylem tespit edildi.

20 YILDA 18 BİNDEN FAZLA SALDIRI

Ülkede geçen yıl çalışma hayatında 59, eğlence ve hizmet sektöründe 199, ırkçılık karşıtı çalışmalar yürüten kişi ve kurumlara yönelik ise 66 ırkçı saldırı meydana geldi.

Güvenlik birimleri arasında 75 ırkçı olay vuku bulurken, devlet dairesi ve kurumlarda 93 olay tespit edildi.

Son 20 yılda yaşanan 18 bin 90 ırkçı olaydan üçte biri mağdurların şikayetleriyle, geri kalanı ise üçüncü şahısların başvuruları sonucunda kayıtlara geçti.

DUVAR YAZILARINDAN İNTERNET ORTAMINA GEÇİŞ

Raporda, 20 yıldır yapılan çalışmalar ışığında, ırkçılık, nefret söylemi ve yabancı düşmanlığının gelişen teknolojiyle farklı platformlara yayılarak arttığına dikkat çekildi.

Özellikle dijitalleşen dünyada ırkçı ve nefret içerikli söylemlerin duvar yazılarından internet ortamına taşındığına vurgu yapıldı.

Son yıllarda ırkçı duvar yazılarına ilişkin şikâyetlerin yüzde 40 azalırken dijital platformdaki şikayetlerin de arttığı belirtildi.

SİYASİLER IRKÇI SÖYLEMLERE SON VERMELİ

Irkçılıkla mücadele de hem siyasetçilerin hem de yazılı ve görsel basının bu durumu ciddiye alması gerektiğine dikkati çeken ZARA yöneticisi Barbara Liegl, "Siyasiler özellikle mülteci, göçmen veya yabancılara yönelik politik yaklaşımlarını, ırkçı ve ayrıştırıcı söylemler üzerinden sürdürmeye son vermeli" diye konuştu.

ALMAN ASKERİ İSTİHBARATI’NDAN RADİKALLEŞME UYARISI365-gunde-1950-irkci-saldiri-727986-1.

Alman Askeri İstihbarat Servisi MAD Başkanı Christof Gramm, Alman toplumunda artan radikalleşmeye karşı uyardı. MAD yıllık faaliyet raporuna göre geçen yıl orduda 14 radikal görüşlü kişi yapılan istihbarat çalışmaları neticesinde ortaya çıkarıldı. Federal Meclis’e sunulan raporda, MAD geçen yıl sekiz aşırı sağcı, dört İslamcı, iki “İmparatorluk Vatandaşları” (Reichsbürger) hareketi mensubunu belirledi.

Deutsche Welle’nin haberine göre Alman Askeri İstihbarat Servisi Başkanı Christof Gramm, “2019 Anayasa koruyucuları için iyi bir yıl değildi” dediği Federal milletvekillerine sunulan raporun önsözünde, Alman toplumunda artan radikalleşmeye karşı uyardı.

Gramm, “Sağlam bir demokrasimiz olmasına rağmen açık toplum değerlerimizi hedef alan tehditler artıyor” ifadesini kulandı.