İçişleri Bakanlığı, aralarında Gündem Çocuk ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin de bulunduğu 370 derneğin OHAL kapsamında faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı

370 derneğin kapısına daha kilit vuruldu

Darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında daha önce yüzlerce dernek, vakıf ve kurumun kapısına kilit vuran hükümet dün de OHAL kapsamında FETÖ, PKK/KCK, DHKP-C ve IŞİD bağlantılı olduğunu iddia ettiği 370 derneğin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Kapatılan ve faaliyetleri durdurulan dernekler arasında Gündem Çocuk Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Meya-Dar, Batman Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği de var. Derneklerden 153’ünün FETÖ, 190’ının PKK, 19’unun DHKP-C, 8’inin de IŞİD bağlantılı olduğu öne sürüldü.

Gerekçe ‘güvenlik’
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “OHAL Kanunu 11. Maddesi kapsamında genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak amacıyla 39 ilde milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen; FETÖ bağlantılı 153, PKK/KCK bağlantılı 190, DHKP-C bağlantılı 19 ve DEAŞ bağlantılı 8 olmak üzere toplamda 370 derneğin faaliyeti valiliklerimizce durdurulmuştur.”

Kapılara mühür
Akşam saatlerinde açıklanan kararın ardından kendilerine bildirim yapılan dernekler sosyal medya üzerinden kapatıldıklarını duyurarak, duruma tepki gösterdi. Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği karar sonrası mühürlendi.

370-dernegin-kapisina-daha-kilit-vuruldu-208223-1.

ÇHD’nin üç ay süreyle faaliyeti durduruldu
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Sezer Özkan, derneklerinin 3 ay süreyle faaliyetinin durdurulduğunun telefonla kendilerine bildirildiğini yazdı. ÇHD Ankara Şubesi’ne telefon eden Ankara Valiliği’nin dernekler masası, tebligat yapılması için derneğin açık tutulmasını istedi.

Kurulduğu günden bu yana ezilenlerin, işkenceye uğrayanların, iş hakları gasp edilen işçilerin yanında olan ÇHD, her türlü hak ihlalinin karşısında emekçilerin yanındaydı.

Nihat Kazanhan davasındaydı
Gündem Çocuk Derneği çocuk hakları konusunda yaptığı çalışmalarla biliniyor. Dernek, Pozantı Cezaevi’ndeki çocuklara yönelik cinsel istismar ile Şırnak’ın Cizre ilçesinde polis kurşunuyla öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın öldürülmesi dahil pek çok olayın takipçisiydi. Dernek son olarak dün görülen davayı takip etmişti.