Sağlık çalışanlarına yapılan 'giyim yardımı ödemesi'nin 38 TL ile 190 TL arasında kaldığı ortaya çıktı. Duruma tepki gösteren sağlıkçılar "Bakanlık bizimle dalga geçiyor. Bu paralarla bit pazarından bile bir şey alamayız" dedi.

38 TL’lik giyim yardımı mı olur!
Pandemide en ön saflarda mücadele eden sağlıkçılar giyim yardımına tepkili. (Fotoğraf: Depo Photos)

Sibel BAHÇETEPE

Koronavirüs pandemisinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "hakları ödenmez" dediği sağlıkçılara verilen giyim yardımı ödemesi tepkilere neden oldu. Hekimler ve sağlık çalışanlarına 38 lira ile 190 lira arasında değişen oranlarda giyim yardımı yapılması ile ilgili “Bizimle dalga geçmeyin” diyen sağlıkçılar “Sağlıkçıya bunu reva gördüler. Bu para ile bit pazarından bile bir kıyafet alamayız. Bu parayı Sağlık Bakanı’na versinler bakalım bir önlük alabilir mi?” diye sordular.

Hekim, ebe, hemşire, laborant, veri işleme personeli gibi sağlık personeline her yılın sonunda Sağlık Bakanlığı tarafından önlük, terlik gibi kıyafetleri için bir giyim yardım ödemesi yapılıyor. Ancak fiyatlar güncellenmediği için veriler ücretler ise eleştirilere neden oluyor. Bu yıl kasım ayı sonunda sağlıkçıların maaşlarına yatırılan giyim ücreti adı altındaki ücret ise büyük tepkiye neden oldu.

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Dr. Ahmet Özdemir, sağlıkçılara verilen giyim ödemesinin çok düşük kaldığına dikkat çekerek "Bu rakamlar çok komik. 38 TL ile 190 TL arasında değişiyor. Sağlıkçı bu para ile ne yapabilir? Biz mesleki tanımımız gereği belli kıyafetleri giyinmek durumundayız. Bugün en basit bir beyaz önlük bile 150-200 TL arasında başlıyor. En azından bu konuda devletin planlamasında komik rakamların olması, bu rakamların güncellenmemesi büyük problem oluşturuyor bizler için. En kısa sürede ekonomik şartları gözeten yerden en azından güncellenmesini istiyoruz" dedi. Çoğu hastanede kıyafet yönetmeliğinin uygulanmak istendiğini ve üniformaların tek tipleştirmek istendiğini anımsatan Özdemir "Çoğu hastanede belli renk önlüklerin giyilmesi isteniyor. Bu şartlarda bunu zorlayınca bir de bu tarz giyim yardımı ile olunca bu çalışanlar için ciddi zorlama oluyor. 38 TL yardımla çalışanın ayakkabı alması isteniyor. Bu giyim yardımları ile mümkün değil. Belki yıl içinde iki kez giyim yardımı yapılabilir. Şartlar en azından çalışma alanlarına göre belirlenerek, ekonomik göstergelerde ona uygun hale getirmek gerekiyor. Kıyafet yönetmeliğinin zorunlu hale getirilen yerlerde bunun yine işveren tarafından karşılanması gerek. Bu da doğal olarak bizim devletten beklentimiz haline geliyor. Bir önlüğün minimum fiyatı 150-200 TL. Yaptığımız işten müdahale sırasında kirlenme olasılığı yüksek. Beyaz önlük aslında temizliği temsil ediyor. Bir hekimin, hemşirenin yani sağlık çalışanının birden fazla önlüğünün olması gerek. Fiyatların bir an önce güncellenmesi gerek. Eskiden kamu kaynakları ile oluşturulan Sümerbank'tan karşılanabiliyordu günümüzde serbest piyasa koşullarında bu rakamlarla bir şey almamız mümkün değil" değerlendirmesini yaptı.

EN AZ 4 BİN TL OLMALI

SES Şişli Şubesi Eş Başkanı 21 yıllık sağlıkçı Abuzer Arslan ise kendisine giyim desteği olarak 38 lira 29 kuruş yatırıldığını anımsatarak "Sağlık Bakanı'na bu parayı versinler bakalım bir önlük alabilir mi?" diye sordu. Arslan, ödenen miktarların çok düşük olduğunu belirterek "Giymemiz gereken önlüğü bu parayla almamız gerekiyormuş. Ama 200 liradan aşağıya önlük yok. Devletin aklı 90'lı yıllarda kalmış. Rakamlar güncellenmiyor. Önceleri Sümerbank çeki verilirdi, yine üzerine para koyar bir şey alırdık ancak bugün yatırılan miktar çok çok daha düşük ve güncellenmediği için komik” dedi. "Bizimle alay ediyorlar" diyen Aslan, şöyle devam etti:

"Her yıl kamuda çalışan birçok memura giyim yardımı yapılır. Bu giyim yardımı görevde olduğunuz branşa göre değişir. Örneğin polislere kıyafet verilir. Ama sağlıkçıya maddi olarak para veriliyor. Mesela ben veri hazırlama ve kontrol işletmeniyim. Benim giyim yardımım iş önlüğü diye geçiyor. Aynı şekilde hekimlerde de iş önlüğü diye geçiyor. Hemşirelere ise forma, kep, ayakkabı ve iki tane çorap diye verilir. Hemşirelere 171 TL olarak ödenir. 600 TL'den aşağı bir forma yok. Günümüz şartlarında bu paralarla bit pazarında bile bir şey alamayız. 1965 yılında kanuna dayanarak giyim yardımı çıkarıldı. Ama enflasyon düşünülmeden yapılan bu yardımlar güncellenmediği için bu rakamlar düşük kaldı. Resmen tüm kamu çalışanlarıyla alay ediliyor. Bir önlük, bir forma bir yıl dayanmaz. Birkaç tane gerekli. Mesela laboratuvarda çalışan bir laboratın en az iki yedek önlüğünün olması gerek. 6 ayda bir giyim yardımı olmalı ve 2 bin TL’den aşağı olmamalı. İlgililer bizimle alay etmesin."

BİR ÇORAP BİLE ALAMAZSIN

SES Anadolu Şube Eş Başkanı Erdal Güzel ise yapılan giyim yardımını eleştirerek “Sağlıkçıya yapılan bu yardım çok komik. Daha önce çek veriliyordu, Sümerbank’a gidiyorduk, üstüne yine para veriyorduk. Sonra bu iptal oldu, nakit olarak hesabımıza yatırılıyor. 38 TL ile bir çorap bile alamazsın. Bu insanlarla dalga geçmektir. Bunların minimum karşılığı 5 bin TL’den aşağı olmamalı” dedi.

***

SAĞLIKÇIYA VERİLEN GİYİM YARDIMI MİKTARLARI

Sağlık memuru 38.29 TL
Hekim 38.29 TL
Hemşire 171.70 TL
Sözleşmeli hemşire 143.20 TL
Ebe 190.85 TL

***

ORTALAMA MALİYET 1712 TL

Hemşireye 2 çorap, 1 ayakkabı ve 2 kep (bone) ücreti olarak 171 TL ödenirken; ürünlerin piyasadaki fiyatının 1712 TL olduğu belirtildi. Sağlıkçılar, şu hesabı yaptı;

Hemşire ve doktor çorabı siyah: 59.80 TL
Doktor, hemşire forma takım: 1200 TL
Doktor, hemşire hastane terliği: 400 TL
Doktor, hemşire bonesi: 52.32 TL
Toplam: 1.712.12 TL