Diyanet İşleri Başkanlığı, çocuklardan 4-6 yaş Kuran kursuna kayıt için artık sağlık raporu istenmeyeceğini açıkladı. Kararın Sağlık Bakanlığı yönetmelikleri çerçevesinde alındığını açıklandı.

Diyanet, kuran kursuna kaydettirilecek 4-6 yaş çocuklar için sağlık raporu şartını kaldırıldı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Pedagogların, “Küçük yaşta çocuklara dini eğitim verilmesi, çocukların bilişsel gelişimini olumsuz etkiler” uyarısını yok sayan Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), bilim karşıtı bir uygulamaya daha imza attı. DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Uygulama Esasları”nda değişiklik yaparak 4-6 yaş Kuran kurslarına kayıt için sağlık raporu istenmesi uygulamasını sonlandırdı.

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Saliha Bilgiç imzasıyla il müftülükleri ile ilçe müftülükleri ve Kuran kursu öğreticilerine gönderilen kararda, “Çocukların sağlık durumları ile ilgili velinin beyanı esas olacaktır” denildi.

YÖNETMELİK GEREĞİ KALDIRILDI

Karara ilişkin BirGün’e konuşan Diyanet yetkilileri, 4-6 yaş Kuran kurslarına kayıt şartları arasında olan, “Aile hekiminden ya da tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak” uygulamasının Sağlık Bakanlığı yönetmelikleri gereği kaldırıldığını ileri sürdü.

AİLELER KARAR VERİCİ OLAMAZ

Doktorlar ise bir eğitim kurumuna kayıt olacak çocukların muayeneden geçmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Çocuğun öğrenme güçlüğü olup olmadığının belirlenmesi amacıyla kontroller yapıldığını ifade eden doktorlar, ailelerin böyle bir konuda karar verici olamayacağını vurguladı.

SÜREÇ HIZLANSIN

Diyanet’in sağlık raporu uygulamasını kaldırma kararının, öğrencilerin kursa katılım sürecini kolaylaştırmayı amaçladığı yorumları yapıldı. Diyanet'in bu kararında, ailelerin doktorların öğrenme ve uyumla ilgili vereceği olumsuz raporların çocukların Kuran kursuna gitmesini engelleyeceği kaygısının etkili olduğu iddia edildi.