İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti bir ayda 850 lira artarak 15 bin 360 liraya çıktı.

4 asgari ücret bir aileye yetmiyor

EKONOMİ SERVİSİ

Artan pahalılık geçim şartlarını her geçen gün zorlaştırıyor. 2022 yılı başında emek gelirlerinde yaşanan artışlar enflasyondaki hızlı yükseliş nedeniyle daha şimdiden eridi. Asgari ücret yüzde 51,5 artışla net 4 bin 253 TL’ye yükselmişti. Ancak bu artış daha şubat ayında eridi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı, 3 aylık periyotlar halinde yaptığı İstanbul'daki yaşam maliyeti araştırmasının aralık-ocak-şubat sonuçlarını açıkladı.


Araştırmada, İstanbul'daki haneleri temsil etmek üzere seçilen bin 600 hanenin temel harcamaları ve bu harcamaları oluşturan maddelere ilişkin veriler toplandı.

10 ana başlıkta toplam 321 maddeden oluşan sepet için fiyat, miktar ve tür verilerinden hareketle; harcama gruplarının ağırlıkları saptandı.
İncelenen 321 maddenin hane tüketiminde yüzde 80,9'una karşılık gelen 176 ürünün bir yıllık fiyat değişimi 3 bin farklı noktada takip edildi. Buna göre şubat ayında İstanbul’da yaşam maliyeti artış oranı yüzde 5,86 olarak gerçekleşti. Şubat ayı değişim oranlarına göre İstanbul’da yaşam maliyetinin yıllık artış oranı yüzde 66,23 olarak gerçekleşti.

Şubat ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 15 bin 360 TL olarak ölçüldü. İstanbul’da ortalama yaşam maliyeti, geçtiğimiz aya göre 850 TL arttı. Geçtiğimiz yılın şubat ayı ile karşılaştırıldığında ise bu maliyet ortalama 6 bin 120 TL artış gösterdi. Fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışı anlamına gelen enflasyon, faiz kararlarının ardından gelen döviz kurlarındaki yeni rekorlar ile tekrar artmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi verilerini bu gün açıklayacak.

4-asgari-ucret-bir-aileye-yetmiyor-986979-1.



Seçilen ürünlerin bazılarında son üç ayda meydana gelen fiyat artışı şöyle:

• Domates fiyatı aralık ayında yüzde 16, ocak ayında yüzde 31, şubat ayında yüzde 22 arttı.

• Ağız ve diş bakım ürünlerinde aralıkta yüzde 5, ocakta yüzde 10, şubatta yüzde 11 artış oldu.

• Bulaşık temizlik ve bakım ürünleri; Aralıkta yüzde 36, ocakta yüzde 9, şubatta yüzde 9 yükseldi.

• Nohuttaki artış aralıkta yüzde 23, ocakta yüzde 7, şubatta yüzde 4 oldu.

• Patates fiyatı aralıkta yüzde 37, ocakta yüzde 7, şubatta yüzde 3 arttı.

• Bebek bezi aralıkta yüzde 53, ocakta yüzde 9, şubatta yüzde 3 yükseldi.

• Et-kıyma fiyatı, aralık ayında yüzde 23, ocak ayında yüzde 3, şubat ayında yüzde 1 arttı.