İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, nisan ayında 2’si çocuk en az 145 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Böylece bu yılın ilk dört ayında yaşamını yitiren işçi sayısı 545’e ulaştı. Rapora göre, nisan ayında ölen işçilerin 129’u ücretli (işçi ve memur), 16’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. 7’Sİ […]

4 ayda 600’e yakın işçi ölümü!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, nisan ayında 2’si çocuk en az 145 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Böylece bu yılın ilk dört ayında yaşamını yitiren işçi sayısı 545’e ulaştı.

Rapora göre, nisan ayında ölen işçilerin 129’u ücretli (işçi ve memur), 16’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

7’Sİ KADIN, 2’Sİ ÇOCUK

Hayatını kaybeden işçilerin 7’si kadın, 138’i erkekti. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, eğitim ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Nisan ayında 2 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Bu çocuklar tarım işçisiydi.

10 mülteci/göçmen işçi can verdi. İşçilerin 5’i Suriyeli, 2’si Afganistanlı, 1’i Çek, 1’i Gürcistanlı, 1’i Özbekistanlıydı.

İNŞAAT İLK SIRADA

Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro ve metal işkollarında gerçekleşti. Nisan ayında tarımda ölenlerin en az yüzde 46’sı ücretli çalışandı.

İşçilerin ölüm nedenleri içinde ilk sırayı trafik/servis kazaları aldı. Trafik kazalarını ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi izledi.

Nisanda Türkiye’nin 48 şehrinde ve yurtdışında 5 ülkede iş cinayeti yaşandı. En çok iş cinayetinin yaşandığı iller Antalya, Bursa, İzmir, İstanbul, Antep oldu.

ÖLENLERİN YÜZDE 98’İ SENDİKA üyesi değil

Ölenlerin yalnızca 2’si (yüzde 1,37) sendikalı, 143’ü ise (yüzde 98,63) sendikasız işçilerdi.

İSİG Meclisi, nisan ayında meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen 2 iş cinayeti tespit etti. Raporda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 1 ‘iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ yaşandığına, ancak Türkiye’de meslek hastalıkları sonucu gerçekleşen ölümlerin kayıt altına alınmadığına dikkat çekildi.