Bir yurttaşın borçları nedeniyle böbreğini sattığını söylemesi üzerine başlatılan operasyonda 4 ilde 1'i doktor 10 kişi kaçak organ nakli ticareti nedeniyle gözaltına alındı, 2 kişi tutuklandı.

4 ilde kaçak organ nakli operasyonu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü tarafından İstanbul merkezli Mardin, Nevşehir ve Kayseri'de organ ve doku ticareti ile ilgili operasyon düzenledi.

Operasyonlarda böbrek vericileri C.Y. ve B.A. ile aracılar N.B. ve İ.E. isimli şüpheliler Nevşehir'de, O.Y. isimli şüpheli Kayseri'de, böbrek alıcısı K.Ü. Mardin'de, kimlik bilgileri kullanılan M.Ü. isimli şüpheli de İstanbul'da yakalandı. Çalışmaların devamında olay tarihinde doktor olarak yönetici pozisyonunda aktif görevde bulunduğu ve olayla bağlantısı bulunduğu tespit edilen İ.Ö. isimli şüpheli de yine İstanbul'da yakalandı.

Adli soruşturmanın devamı sırasında, şüphelilerden B.A.'nın böbreğini borçlarından dolayı zorla satmak durumunda kaldığını söylemesi üzerine, yapılan araştırmalar sonucu böbreği aldığı belirlenen E.U. ile şüphelinin kardeşi olan ve kimlik bilgileri üzerinden yasa dışı organ nakli yapılan M.Ş.U. isimli şüpheliler de Mardin'de yakalanarak gözaltına alındı.

Resmi belgede sahtecilik ile organ ve doku ticareti suçlarından adli makamlara sevk edilen şüphelilerden C.Y, B.A, E.U. ve M.Ş.U. işlemlerinin tamamlanmasının ardından adli makamlarca serbest bırakıldı, K.Ü, M.Ü, O.Y. ve İ.Ö. isimli şüpheliler hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı, N.B. ve İ.E. ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.