İzmir’de yaşayan D.T., yaklaşık 3 senedir ısrarlı takibine maruz kaldığı erkek tarafından şiddet görüyor. Daha önce 4 kez uzaklaştırma kararı aldırdığını söyleyen D.T., “Beni oğlumla tehdit ediyor” diyor.

4 kez uzaklaştırıldı hâlâ tehdit ediyor
Fotoğraf: Beyza Kural/csgorselarsiv.org

İlayda KAYA

İzmir’de memur olarak görev yapan 28 yaşındaki D.T., kendisine şiddet ile cinsel tacizde ve saldırıda bulunan 32 yaşındaki erkeğin tutuksuz yargılanmasına isyan etti. Yaklaşık 3 senedir tehdit edildiğini söyleyen D.T., “Bu erkekle, eskiden evli olduğum erkek vesilesiyle tanıştım. Onlar mahkûm arkadaşıydı. Gördüğüm günden beri benim peşimi bırakmadı. Bazı zamanlar evime zarar verdi, elektrik kablolarımı kesti, sigorta panelimi yaktı. Bu adam yüzünden 7 ev, 3 işyeri değiştirdim. Hâlâ peşimi bırakmadı. Bazen camıma taş atıp kırıyor. Tehditler savuruyor” dedi.

ÖLMEK İSTEMİYORUM

Şiddete ve cinsel saldırıya maruz bırakıldığını söyleyen D.T., “Adli tıpta dosyam var. 2 dosyam çıktı. Birinci dosyamda dış yaraları ve darbelerle ilgiliydi, ikinci dosyamda da iç yaralar ve darbeleri üzerineydi. Bilirkişi raporum lehime sonuçlandı. Yıllardır peşimi bırakmayan bu erkek için, 4 kez uzaklaştırma aldım. En son elektronik kelepçe taktılar. Hepsini ihlal etti ve hep kapıma geldi. Şimdi de beni 5 yaşındaki oğlumla tehdit ediyor. Korkuyorum. Daha ne kadar zarar göreceğim?” diye sordu. 9 Ocak’ta üçüncü kez hâkim karşısına çıkacağını söyleyen D.T., yetkililere seslenerek şu ifadeleri kullandı: “Daha önce de aynı şekilde bir suç işlemiş ve 3 buçuk yıl ceza almış. Şimdi de beni takıntılı hale getirdi. Bu erkek hala serbest. Karar duruşması görülmesini ve bu saplantılı erkeğin ceza almasını istiyorum. Bir kadının ve çocuğun korunması bu kadar zor olmamalı. Devlet neden bizi koruyamıyor? Ben çırpınırken ölmek istemiyorum.”

***

AKADEMİSYEN CEREN DAMAR ANILDI

Öğrencisi tarafından öldürülen Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar, ölümünün 4'üncü yılında Karşıyaka Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Anma törenine, babası Mustafa ve annesi Feyzan Damar ile çok sayıda seveni katıldı. Törenin ardından konuşan Baba Damar, "Acıyla, ıstırapla geçen 4 yıl. Kimilerinin görmezden geldiği, kimilerinin 'Bana dokunmayan yılan bin yaşasın' düşüncesi karşısında hayatını feda edecek kadar da cesur bir evlattı. Bilgi hırsızı caniye 'dur' diyecek kadar güçlü bir akademisyendi. Ceren’imizi gencecik yaşta sadece biz kaybetmedik" dedi.

***

HER GÜN EN AZ BİR KADIN KATLEDİLDİ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2022 yılına ait erkek şiddeti verilerini açıkladı. Verilere göre 334 kadın öldürülürken 245 kadın ölümü ise şüpheli olarak kayda geçti. 2010 yılından itibaren kadın cinayetlerini takip ettiklerini kaydeden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, “Geçen 12 yılda kadın cinayetlerinin azaldığı tek yıl İstanbul Sözleşmesi’ne imzanın atıldığı 2011 yılıdır. İstanbul Sözleşmesi hakkında tartışmalar başladığından bu yana kadın cinayetleri ve şüpheli ölümlerde artış yaşandı. Yapılacak şey bellidir; 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tüm kurum ve kuruluşlarla beraber etkin ve bütünlüklü uygulanmalıdır” dedi. Öte yandan raporda çocukların devlet tarafından istismara karşı yalnız bırakıldığı da vurgulandı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı raporda şu ifadelere de yer verildi:

"23 kadın öldürüldüğü anda fail hakkında tedbir kararları olmasına rağmen korunmadı. Kadınların 209’u evinde, 46’sı sokak ortasında, 16’sı iş yerinde, 10’u arabada, 10’u arazide, 8’i kamusal alanda, 6’sı ıssız yerde, 4’ü otelde, 4’ü su ve kenarında, 2’si yol kenarında, 1’i rüzgar türbinlerinin yanında, 1’i apartman girişinde, 1’i kafede, 1’i eğlence mekanında öldürüldü. 15’inin öldürüldüğü yer tespit edilemedi. Öldürülen kadınların yüzde 63’ü evlerinde öldürüldü.182’si ateşli silahlarla, 90’ı kesici aletle, 26’sı boğularak, 18’i darp edilerek, 5’i yüksekten atılarak öldürüldü."