4'lü Masa Moskova'da

HABER MERKEZİ

Türkiye, Suriye, İran ve Rusya dışişleri bakan yardımcıları nisan ayında Moskova'da bir araya gelecek. Toplantının ana gündem maddesi Ankara ve Şam arasındaki diplomatik temasların geliştirilmesi. Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Suriye'deki durumun "3-4 Nisan'da Moskova'da yapılacak görüşmede" ele alınacağını söyledi.


Yetkili, ''Bakanlar düzeyinde gerçekleşmeyecek ve önemli kararların alınmasının beklenmediği bu toplantının normalleşme sürecinin bir devamı olması bekleniyor" dedi.

RUSYA DOĞRULADI

Rusya, aralık ayında Suriye ve Türkiye savunma bakanlarının bir araya geldiği bir toplantıya ev sahipliği yapmış, o tarihten bu yana üçlü görüşmeler Esad'ın diğer müttefiki olan ve yakınlaşmayı açıkça destekleyen İran'ı da kapsayacak şekilde genişletilmişti. Dört ülkenin dışişleri bakan yardımcılarının katılımıyla mart ayında gerçekleştirilmesi planlanan toplantı ileri bir tarihe ertelenmişti.

Konuyla ilgili Reuters'a bilgi veren İran ve Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer, toplantının yapılacağını doğruladı. Rus devlet haber ajansı RIA, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov'a dayandırdığı haberinde Rusya, Türkiye, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının nisan ayı başında Moskova'da istişarelerde bulunabileceğini bildirmişti.

Ankara ile Şam arasında Moskova'nın arabuluculuğunda bir süredir normalleşme görüşmeleri sürdürülüyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, 16 Mart'ta yaptığı açıklamada, 'işgalci güç' olarak nitelendirdiği Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmediği sürece AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme yapmayı düşünmediğini duyurmuştu.

Şam yönetimine yakın kaynaklar, Esad'ın, Erdoğan'ın popülaritesini artırmamak adına, Türkiye'deki seçimler öncesi görüşmeyi gündemine almayacağını öne sürmüştü.