4 okulun 3’ünde revir yok
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

İktidarın, “sektörün eleman ihtiyacını karşılamak” amacıyla eğitim politikalarında ağırlık verdiği mesleki ve teknik eğitimdeki güvenlik zafiyeti, resmi verilerle ortaya konuldu. Dini eğitim ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatırımlarından hemen her yıl aslan payının ayrıldığı mesleki ve teknik eğitim okullarının çok büyük bölümünde revir ve doktor odası olmadığı öğrenildi.

Revir zorunluluğu hemen her yıl değiştirilen, “MEB Kurum Açma ve Kapama Yönetmeliği”nde kendisine yer bulamazken yaralanmalı kazaların yaşanabileceği uygulamalı eğitimlerin verildiği mesleki ve teknik eğitim okullarının yüzde 71’inde revir ve doktor odası bulunmadığı tespit edildi. MEB’in 2021 yılına yönelik Örgün Eğitim İstatistikleri ile MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılı verilerinin karşılaştırılması ile gün yüzüne çıkan zafiyet, “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. Mesleki ve teknik eğitim okullarındaki revir ve doktor odası sayısı 443 olarak yazıldı. Pansiyonu olan mesleki ve teknik eğitim okullarındaki revir ve doktor odası sayısı da 824 olarak kaydedildi. Verilere göre, reviri ve doktor odası bulunmayan okul sayısı 3 bin 82 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de mesleki ve teknik ortaöğretim kademesindeki okul sayısı 2021-2022 eğitim öğretim yılı itibarıyla 4 bin 349’a ulaştı. Mesleki ve teknik eğitimdeki toplam öğrenci sayısı 1 milyon 833 bin 717 oldu. Mesleki ve teknik ortaöğretimdeki öğrenci sayısının ortaöğretimdeki toplam öğrenci sayısına oranı ise yüzde 28,02 ile ifade edildi.