‘4 yıl mücadele ettik’

DİLARA ŞİMŞEK

Çırpılar Kömürlü Termik Santralı’na karşı ilk kazanım elde edilmesinin ardından Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, “4 yıllık mücademelizin sonunda böyle bir kazanım elde etmek bizi çok mutlu etti” dedi.

Çanakkale’nin Yenice ilçesinde Çırpılar Kömürlü Termik Santralı’nın ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararı TEMA Vakfı ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açtığı dava sonucu mahkeme tarafından iptal edildi.

Kazanımla ilgili BirGün’e değerlendirmede bulunan Süheyla Doğan, köyleri dolaşıp bilgilendirme toplantıları yaptıklarını aktardı:

“4 yıl boyunca bölgede köyleri dolaşıp halka termik santralın vereceği zararı tek tek anlattık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ÇED olumlu kararı’ vermesini ardından TEMA Vakfı ile birlikte dava açtık. Bilirkişi heyeti keşif yaptı. Raporda yerin yanlış olduğu, yer altı sularının kullanılması halinde bölgenin sussuz kalacağına dair ifadeler vardı. Mahkeme bilirkişi raporunu bir kenara koydu ve yeni bilirkişi raporu istedi. Bu raporda lehimize sonuçlanınca mahkeme ÇED Olumlu Kararı’nı iptal etti.”