40’lı yaşlardaki insanlar  neden iş bulamıyor?

Soru: 40’lı yaşlardaki insanlar neden iş bulamıyor? Tecrübe artık önemli olmuyor mu? İş dünyası 40’lı yaş grupları ile neden ilgilenmiyor? 40’lı yaş gruplarının iş dünyasında yeri kalmadı mı? Devlet neden bu konuya eğilim göstermiyor? Ben 2018 yılından beri iş bulamıyorum. Bu nedenden dolayı erken emekliliğime başvuruda bulundum ve işverenlere Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve vergi ödenmeden iş başvurusu yapmama rağmen yine de iş bulamıyorum.

İş yaşamında deneyim her zaman önemlidir. Sizin branşınızı bilemiyorum, belirtmemişsiniz ancak tüm kadrolar için mutlaka genç eleman arandığına dair bir kural yok. Diğer taraftan emeklilik yaşı zaten kademeli olarak 65 yaşa çıkartılan bir ülkede 40’lı yaşlar henüz çalışma hayatının ortası sayılır. Ülkemizde genel anlamda bir istihdam sorunu söz konusudur. Pandemi dönemi ile birlikte bu sorun katlanarak devasa boyutlara ulaştı. Bu olumsuz durum doğal olarak size de yansıyor ancak bu artık iş bulamayacağınız anlamına kesinlikle gelmiyor. İşverenlere kayıt dışı çalışmayı dahi teklif etmeniz ayrıca üzücü bir durum. Bunun size ileride emekliliğiniz bakımından olumsuz sonuçları olacaktır. Türkiye İş Kurumu (İşkur) da dahil olmak üzere iş bulma konusunda tüm yöntemleri kullanmayı deneyiniz. Ayrıca sadece İşkur değil diğer kariyer sitelerine özgeçmiş bırakmanız ve ilanları takip etmeniz de bu süreçte önem arz ediyor. Ancak en önemlisi bu yıpratıcı süreçte zor da olsa umudu yitirmemektir.

İşverenim süt iznimi kullandırmayacağını söylüyor

Soru: 7 aylık bir kızım var ve 3’üncü ayından bu yana emme problemleri vardı. Şimdi yalnızca geceleri ya da gündüz uyku halindeyken emiyor. Bu benim günde 1,5 saat süt izni kullanmamı etkiler mi? İşverenim artık süt iznimi kullandırmayacağını söylüyor.

Cevap: Emzirme izni çalışan kadın işçiye yasa ile tanınmış bir haktır. Bu izin İş Kanununun 74. Maddesi ile düzenlenmiştir ve aynen aşağıdaki gibidir;
“Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.”

Bu düzenlemeye göre işvereninizin size emzirme iznini kullandırmamak gibi bir hakkı yoktur. Siz çocuğunuz bir yaşını doldurana kadar günde 1,5 saat olmak üzere bu izni kullanabilirsiniz. İşveren bu konuda ısrarcı davranırsa iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirip işten ayrılabilirsiniz.

İşsizlik maaşım kesilir mi?

Soru: İşsizlik maaşım yeni bağlandı ancak bir işyerinde 2 günlük part- time sigortam yapıldı işsizlik maaşım kesilir mi? tekrar bağlanması için ne yapmam gerekir?


Cevap: İşsizlik ödeneği işini kendi kusuru dışında kaybetmiş kişilere iş bulamaları yani işsiz kalmaları durumunda ödenir. Siz kısmi süreli (part-time) bir işe girdiyseniz elbette ki işsizlik ödeneğiniz kesilecektir. Yani kısmi süreli bir işte çalışmak işsizlik anlamına gelmez. Şayet yeniden işsizlik ödeneğine hak kazandıran bir nedenle işsiz kalırsanız ödeneğiniz kaldığı yerden ödenmeye devam edecektir.