Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın katılacağı tören öncesinde çimlerin boyanmasıyla gündeme gelen Millet Bahçesi 40 milyon 28 bin TL’ye mal oldu.

40 milyon TL’lik bahçe fiyaskosu

Mustafa BİLDİRCİN

İktidarın, “Turizm ve yerel kalkınma” hedefi kapsamındaki pilot projeleri arasında yer alan Yozgat Çekerek Millet Bahçesi, sararan çimlerin yeşile boyandığı görüntüler ile gündeme geldi. Çimlerin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılacağı açılış töreni için boyandığı iddia edildi. Sosyal medyada yayılan görüntüler binlerce yurttaş tarafından, “AKP ile geçen 20 yılın özeti” şeklinde yorumlandı.

Çekerek Millet Bahçesi’ne yönelik sosyal medyada paylaşılan görüntüler tartışılmaya devam edilirken ihalesi Temmuz 2020’de Toplu Konut İdaresi’nce (TOKİ) gerçekleştirilen tesisin maliyeti, kamu kaynakları ile yapılan ölçüsüz harcamaların çarpıcı bir örneğini oluşturdu.

TOKİ, 6 Temmuz 2020 tarihinde, “Yozgat İli Çekerek İlçesi Bahçelievler Mahallesi Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesi açtı. Açık ihale yöntemiyle gerçekleştirilen ihaleye 22 şirket teklif sunarken tekliflerden 13’ü geçerli sayıldı. Teklifleri değerlendiren idare işi, ihaleye iş ortaklığı ile teklif sunan Ankara merkezli iki şirkete verdi. İhale kapsamında 30 Eylül 2020 tarihinde imzalanan sözleşmenin bedeli kayıtlara, 40 milyon 28 bin TL olarak geçti.

GURURUMUZ FUAT OKTAY

Amasya, Tokat, Çorum ve Yozgat’a 100 kilometrelik mesafedeki tesisin kapsadığı alan 173 bin metrekare olarak hesaplandı. Tesisin henüz inşaat aşamasında Çekerek Belediyesi’nin yayımladığı açıklamada, “Hemşerimiz, gururumuz Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay beyefendiye, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum beye, Milletvekilimiz Av. Yusuf Başer beye ve proje ekibimize teşekkür ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ÖZEL BİTKİLER

İçerisinde millet kıraathanesi, seyir terasları, yüzer iskeleler, yürüyüş yolları, çocuk oyun parkları, yöresel ürün pazarı, kır bahçesi, cep sineması ve bilim merkezinin de yer aldığı tesis için sipariş edilen özel bitkiler de dikkati çekti. İhale için hazırlanan, listedeki bitkilerden bazıları şöyle:

Ermeni Sümbülü: 61 bin 650 adet
Kirpikli İnci: 90 bin adet
Kırmızı Damkoruğu: 2 bin 250 adet
Mavi Ladin: 7 adet
Lübnan Sediri: 59 adet