Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), genellikle uzun süreli nefes darlığı, öksürük, balgam ile kendisini gösteriyor. Başta sigara olmak üzere, tütün ürünleri kullanımı, çevresel faktörler ve kalıtsal faktörlere bağlı olan KOAH, havayollarını daraltıp ve solunumu güçleştiriyor. Ülkede 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH olduğunu kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, “10 […]

40 yaş üstü 5 kişiden biri KOAH

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), genellikle uzun süreli nefes darlığı, öksürük, balgam ile kendisini gösteriyor. Başta sigara olmak üzere, tütün ürünleri kullanımı, çevresel faktörler ve kalıtsal faktörlere bağlı olan KOAH, havayollarını daraltıp ve solunumu güçleştiriyor.

Ülkede 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH olduğunu kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, “10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvuruyor ve doğru tanı alabiliyor. Ülkemizde bulunan yaklaşık 5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300 ila 500 bini kendisinde hastalık olduğunu biliyor” diye konuştu.

En sık görülen 3’üncü ölüm nedeni

Prof. Dr. Görgüner, hastalığa nefes ölçüm testi olarak bilinen solunum fonksiyon testi yapılarak ve gerekli durumlarda basit bir akciğer filmi ya da bilgisayarlı tomografi ile rahatlıkla tanı konulabildiğinin altını çizerken; bronşların genişletilerek tedavi edildiğini ifade etti.

Hastalığın en önemli nedeninin sigara olduğunu belirten Prof. Dr. Görgüner, “Dünyada 3’üncü ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de yüzde 5,5’inden sorumlu ve yılda yaklaşık 3 milyon ölüme neden oluyor” ifadelerinde bulundu.

“KOAH, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır” diyen Prof. Dr. Görgüner, hastanın yapması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Kişi şayet içiyorsa sigarayı bırakmalı.
  • Hekiminin uygun gördüğü ilaçları zamanında, doğru ve etkin bir şekilde kullanmalı.
  • Grip ve zatürre aşılaması yapılmalı.
  • Beslenmeye dikkat edilmeli.

***

Tütün ürünlerinin satışı yasaklanmalı

Ülkedeki tütün kullanımıyla mücadele dernekleri, ABD’de Beverly Hills Kent Konseyi’nin kentte sigara satışı, elektronik sigara ve diğer tütün ürünlerinin satışının yasaklanması yönündeki kararının Türkiye’de de uygulanmasını istedi.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, tütünle mücadelede örnek olan karara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bilir, tütünle mücadelenin halk sağlığının korunması açısından çok büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Umut veren karar

Tütün kullanımına bağlı her yıl en az 7 milyon kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Sekreteri Dr. Pınar Pazarlı, şu ifadelerde bulundu:

“Karar tütünsüz dünya vizyonu için oldukça umut verici. Tütün endüstrisi ‘Dumansız bir dünya, dumansız bir gelecek’ vaat eden söylemlerle, e-sigara, ısıtılmış tütün gibi yeni ürünlerin daha sağlıklı olduğu algısını yaratmayı hedefliyor. Ama bu algı oldukça yanlış. Karar, Türkiye dahil tüm ülkelerde hayata geçirilmeli.”

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Beverly Hills Kent Konseyince, kentte elektronik sigarayı da kapsayan tütün ve tütün mamüllerinin satışının yasaklanması yönünde karar alınmıştı. Kararın, 4 Temmuz’da yürürlüğe gireceği ve 1 Ocak 2021’den itibaren uygulanmaya başlanacağı açıklanmıştı.