40 yıllık turp üreticisinden üretime ara verme kararı

Türkiye'nin turp üretiminin çoğunu karşılayan Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 40 yıllık üretici olan Soner Topalhan, maliyet artmasına rağmen satış fiyatının geçen yıl ile aynı kalması nedeniyle üretime ara verme kararı aldı.

Topalhan, "Para kazanamıyoruz zarar ediyoruz şu pozisyonda. 40 yıldan beri daha kötü seneye başlamadık. Şu an turpun fiyatı burada 1 lira, zarar etmememiz için bunun 1,5 lira olması gerekir. Zarar etmeyiz yani kendimizi korumuş oluruz" dedi.

Kadirli'de Savrun Çayı üzerindeki üreticilerden olan Soner Topalhan, "Sezona dair beklentilerimiz çok farklıydı ancak buruk başladı" dedi. Turpun satış fiyatının geçen yıldan bu yana değişmediğini, kilogramının halen 1 TL olduğunu belirten Topalhan bu nedenle turp üretimine bir süre ara vereceğini söyledi.
Topalhan yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak şunları söyledi:

"Sezona buruk başladık, umduğumuz gibi olmadı, biz daha iyi olur diye bekliyorduk. Masraflarımız zaten ikiye katladı hep. Bir torba bir balya (poşet) 950 lira oldu giden sene 400 liradan başladığımız balya şimdi 950 lira oldu. İşçiler zaten 70-80 liraydı (yevmiye) bu sene 120 lira oldu. Mazot pahalı yani biraz başladık ama buruk başladık, para kazanamıyoruz biraz daha ara vereceğiz büyük ihtimalle. Havaların sıcak olması büyük etken. İlerleyen günlerde daha iyi olacağını ümit ediyoruz. Para kazanamıyoruz zarar ediyoruz şu pozisyonda. 40 yıldan beri bu işi yapıyorum ben. 40 yıldan beri daha kötü seneye başlamadık. Şu an turpun fiyatı burada 1 lira, zarar etmememiz için bunun 1,5 lira olması gerekir. Zarar etmeyiz yani kendimizi korumuş oluruz."

ANKA