İzmir depreminde en fazla can kaybının yaşandığı Rızabey enkaz alanının, 'deprem Farkındalık parkı' için 400 demokratik kitle örgütü çağrıda bulundu. Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi 2. Başkanı Mete Hüsünbeyi, Rızabey'in zincirleme sorumlulukların yer aldığı bina olarak İzmir'in olduğu kadar Türkiye'nin de sembolü olduğunu ifade etti.

400 demokratik kitle örgütü çağrıda bulundu: Rızabey enkaz alanı 'deprem farkındalık parkı' olsun

BİRGÜN EGE

400 demokratik kitle örgütü, İzmir depreminde en fazla can kaybının yaşandığı Rızabey enkaz alanının 'farkındalık parkı' olması için çağrıda bulundu.

Aralarında TMMOB odaları, Karadeniz Konfederasyonu, İzmir Balkan Dernekleri, Federasyonu, Mardinliler Federasyonları, Çorum Federasyonu, Şanlıurfa Federasyonları, Ege Bölgesi Muhtarlar Federasyonu, Engelliler Federasyonu, Denizliler Dernekleri, Tokatlılar Derneği, Çağdaş Erzincanlılar Derneği, Kadın, Engelli, Eğitim, Roman Dernekleri, Alevi Kurumları, Pir Sultan Abdal Derneği Şubeleri, ADD Şubeleri, Kent Konseyleri, Sendikalar, Emek Demokrasi Güçleri, Tülay Aktaş Güçbirliği Platformu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Tabip Odası, İzmir Eczacı Odası, İzmir Veteriner Hekimleri Odası, Türk Psikologlar Derneği, Mülkiyeliler Birliği gibi Dernek, Kooperatif ve vakıfların bulunduğu 400 demokratik kitle örgütü, Rızabey alanının 'Deprem Farkındalık Parkı' olmasını istedi.

30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde İzmir'de 118 kişi hayatını kaybetmiş ve en fazla can kaybı da 10'u çocuk 37 kişi ile Rızabey enkaz alanında gerçekleşmişti.

"RIZABEY, İZMİR VE TÜRKİYE'NİN DEPREM SEMBOLÜDÜR"

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi 2. Başkanı Mete Hüsünbeyi, Rızabey'in zincirleme sorumlulukların yer aldığı bina olarak İzmir'in olduğu kadar Türkiye'nin de sembolü olduğunu belirtti.

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman Rızabey'in içinde bulunan alanın 1500 metrekare olduğu, Rızabey binasının ise 500 metrekare içine oturduğunu, dolayısıyla K1 Parselinde hem park yapılmasının hem de Kat Maliklerinin yerinde ev sahibi olmasının mümkün olduğunu söyledi.

TMMOB İKK Sekreteri ve Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Aykut Akdemir Emek Demokrasi Güçleri olarak Kamunun görevini yapmasını istediklerini, bu alanın park olması, tapu sahiplerine de parkın hemen yanında haklarının verilmesi gerektiğini ifade etti.

Rızabey Apartmanında iki çocuğunu kaybeden kat maliklerinden Emine Yücel, "Çevre ve Şehircilik Bakanımız ve Cumhurbaşkanımızın Rızabey alanını hafıza parkı yapılması sözlerinin yerine getirilmesini bekliyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Proje alanlarındaki arsalar 7269 ve 6306 sayılı yasalar ile tapuda hazineye devredilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisine girmişti. Rızabey Apartmanı ile birlikte yanlarında bulunan sonradan yıkılmış Ayyıldız ve Merve Apartmanları birleştirilerek bu alana K1 Bloğu yapılmasına karar verilmişti.