Altılı Masa, seçim çalışmalarına başlıyor. 400 milletvekili kazanmayı ana hedef olarak belirleyen Altılı Masa, partilerin ayrı ayrı seçime girmesinden, ortak listeye kadar çok sayıda senaryoyu tartışacak.

400 vekil hedefli seçim koordinatı
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP, İYİ Parti, DEVA, Gelecek Partisi, DP ve Saadet Partisi’nden oluşan Altılı Masa, son liderler buluşmasından sonra açıklanan, “Milletvekili seçim listeleri için İstişare Komisyonu” kurma kararına yönelik hazırlıklarda sona geldi. Hafta içerisinde tüm partilerin komisyon temsilcilerinin belirleneceği, daha sonra hızla seçim çalışmasının yürütüleceği kaydedildi.

Altılı Masa İstişare Komisyonu’nda, temsilcilerin belirlenmesinin ardından liste yöntemlerinin belirlenmesine geçilecek. Edinilen bilgiye göre, “Tek cumhurbaşkanı adayı” ve “iki cumhurbaşkanı adayı” seçeneklerinin de yer aldığı çok sayıda strateji, dörde kadar düştü. Ayrı Cumhurbaşkanı adayı çıkarılması ile ilgili seçeneklerin elenmesinin ardından altı partinin seçimlere yönelik çalışmalarında ana hedef, “400 milletvekiline ulaşılması” oldu. Üzerinde tartışma yürütülen ana stratejiler, "altı partinin ayrı ayrı seçimlere girmesi, dört partinin listelerinden seçime girilmesi, iki partinin listelerinden seçime girilmesi" ve AKP ile MHP’nin ortak liste ile seçime girmesi durumunda tüm partilerin belirlenen kentlerde ortak listelerle seçime girmesi şeklinde belirlendi. Ancak, AKP ve MHP’nin ortak liste ile seçime girmesine zayıf ihtimal olarak bakılıyor. Ortak Cumhurbaşkanı adayı kararının alınmasının ardından altı partinin ayrı ayrı seçimlere girmesi ihtimali de geri planda kaldı.

PARTİ GÜCÜNE GÖRE YÖNTEM

Seçim hazırlıklarının son sürat devam ettiğini, tüm ihtimallerin ele alınarak karar verileceğini kaydeden Altılı Masa kurmayları, BirGün’e yaptıkları değerlendirmelerde, henüz hiçbir seçim stratejisinin derinlemesine ele alınmadığını bildirdi. Altılı Masa’nın 400 milletvekiline hedefine ulaşması için altı partinin ayrı ayrı seçimlere girmesindense bazı illerde partilerin oy oranlarına göre tavır belirleneceğini anlatan kurmaylar, "CHP ve İYİ Parti listelerinin yanı sıra, Gelecek Partisi ve DEVA’nın potansiyellerinin yüksek olduğunun düşünüldüğü illerde, bu partilerin listelerinin de kullanılabileceğini" ifade etti. Kayseri, Konya, Erzurum, Elazığ ve Rize gibi kentler, bu illere örnek olarak gösterildi.

DEVA ve Gelecek Partisi’nin “Yüzde 3 oy oranına ulaşıp Hazine yardımından yararlanma” hedefinin de liste belirleme sürecinde “hesaba katılacağı” aktarıldı. Demokrat Parti’nin CHP ve İYİ Parti listelerinden seçime girmeye sıcak baktığı, Saadet Partisi’nin ise daha çok DEVA ve Gelecek Partisi listelerinden seçime girme tercihi bulunduğu dile getirildi.

Altılı Masa’ya çağrı yapan HDP’nin öncüsü olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın kararı da Altılı Masa kurmaylarınca değerlendiriliyor. Cuma günü ortak aday için Altılı Masa’ya çağrıda bulunan ittifakın bir gün sonra “Kendi adayımızı çıkaracağız” açıklamalarını anımsatan Altılı Masa kurmayları, “Önce HDP ve ittifakı net bir karar vermeli” değerlendirmesini yaptı.

***

ANAYASA RANDEVUSUNA HDP’DEN RET

Başörtüsü başta olmak üzere çok sayıda dini kıyafete Anayasal güvence getiren ve içerisinde “aile” adı altında LGBTİ karşıtı ifadeler barındıran Anayasa değişikliği teklifi için muhalefetle ikinci tur görüşmelerine başlayacak. AKP’nin randevusuna HDP’den ret yanıtı verildi. CHP ve İyi Parti ise ortak tutum belirlemek için çalışıyor.

“Başörtüsüne Anayasal güvence” sloganıyla duyurulan teklif henüz hazırlanmadan önce TBMM’de Grup Başkanvekilleri düzeyinde CHP, İYİ Parti ve HDP ile bir araya gelen AKP, yeniden muhalefetin kapısını çaldı. Teklifin TBMM’ye sunulmasının ardından bu partilerle yeniden görüşmek isteyen AKP Meclis Grubu’na, HDP’den “ret” yanıtı geldi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, mevcut siyasi koşullarda teklifin tartışılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Kararı TBMM’de düzenlediği basın toplantısı ile duyuran Oluç, “Kapatma davasının bütün hızıyla devam ettirilmesi, Anayasal hak olan Hazine yardımının iktidar blokunun siyasi baskısı sonucu anayasaya aykırı bir şekilde bloke edilmesi ve özellikle bunun gerçekleşmesi için Cumhur İttifakı bileşenlerinin ağır baskısının AYM üzerinde yaşanması nedenleriyle teklif hakkında görüşmeme kararı aldık” dedi.

Millet İttifakı ortakları CHP ve İYİ Parti de AKP'nin anayasa değişikliği teklifine ilişkin randevu talebine ret yanıtı verdi.