41 Kongre üyesinden ABD Başkanı’na F-16 ikazı

HABER MERKEZİ

ABD Kongresi’nin Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan 41 üyesi, ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e Türkiye’ye F-16’ların satılmaması yönünde bir mektup gönderdi.

Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi aldığı gerekçesiyle CAATSA yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan ve F-35 projesinden çıkarılan Türkiye, ABD’den F-35’ler için ödediği paranın geri verilmesi ya da kendisine F-16 satılmasını istiyor.

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ve ABD savunma bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi amacıyla geçen hafta Ankara’da bir toplantı gerçekleştirildiği açıklanmıştı. MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Subayı Hava Muhabere Binbaşı Pınar Kara, bakanlıkta düzenlediği bilgilendirme toplantısında, "F-35 programına geri dönme, ikinci olarak tahsis edilen uçakların teslim edilmesi eğer bunlar olmuyorsa ödediğimiz paraların iadesi şeklinde bir görüşümüz var" dedi. Öte yandan ABD eski Dışişleri Bakanı Pompeo, Türkiye’nin ABD’den F-16 talebi için "CAATSA’yı ihlal ettiğinden incelemeye bile alınmaması gerekir" ifadelerini kullandı. Yunanistan devlet televizyonu ERT’ye konuşan Pompeo, F-16’larla ilgili soruyu "Böyle bir talebin, ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası’nı (CAATSA) ihlal ettiğinden, incelenme-ye bile alınmaması gerekir. ABD hükümeti bizim de yaptığımız gibi yasaya uymalıdır. Bunu da yapacağına inanıyorum" şeklinde yanıtladı.