Salgın da halkın iradesinin gasp edilmesine engel olamadı. Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova’da HDP'li belediyelere kayyum atandı, başkanlar gözaltına alındı. Seçimlerden bu yana partinin 65 belediyesinden 51'ine el konuldu. Bu sayı, HDP'nin kazandığı belediyelerin yüzde 78,5'ine tekabül ediyor

410 günde 65 HDP'li belediyeden 51'ine el konuldu: 5 belediyeye daha kayyum

BirGün Ankara

Muhalefetin elindeki belediyeleri hedef alan iktidarın irade gaspı durmak bilmiyor. Seçimlerde 3'ü büyükşehir olmak üzere 65 belediye kazanan HDP’nin 40 belediyesine el koyan iktidar dün de 5 belediyeye kayyum atadı. Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş, Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Baykan Belediye Eşbaşkanı Ramazan Sarsılmaz, Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül, Muş’un Korkut ilçesi Altınova Belde Belediye Eşbaşkanı Casim Budak görevlerinden alındı.

Görevden alma kararlarının hemen ardından belediye eşbaşkanlarına ve belediye çalışanlara yönelik operasyonlar gerçekleştirildi. Belediye eşbaşkanları ve çok sayıda çalışan gözaltına alındı. Siirt Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen ancak KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen Resul Kaçar da evine yapılan baskın sonucu gözaltına alınanlar arasında.

Görevden alınan başkanların yerine Iğdır’a Vali Enver Ünlü, Siirt'e Vali Ali Fuat Atik, Baykan'a Kaymakam Mehmet Tunç, Kurtalan'a Kaymakam İhsan Emre Aydın, Altınova’ya ise Korkut Kaymakamı Hasan Sadebıyık belediye başkanvekili olarak atandı.

GÜLÜŞÜMÜZ SİZE DERT OLSUN

Gözaltına alınarak yerine kayyum atanan Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Yaşar Akkuş, “En büyük gücümüz halkımız ve gülüşümüz. Bu da size dert olsun. Baş eğmedik, eğmeyeceğiz” dedi.

Görevden alındıktan sonra gözaltına alınan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık’ın Batman’daki aile evine de yapılan baskında kapı ve camlar kırıldı.

İKTİDAR DARBESİ

İçişleri Bakanlığı'nın kayyum kararlarına tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Darbe söylentilerini yayarak kendilerinden bir mağdur yaratmaya çalışan iktidar, beş belediyemize daha kayyum atadı, yani bir darbe yaptı. Kayyum Kürt düşmanlığın en sert, en açık örneğidir” dedi.

Kayyum atamalarına karşı tüm muhalefetin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Sancar, "Kayyum darbesini sadece Kürt halkının bir meselesi olarak görürseniz yanılırsınız. Belediyelerimize yönelik bu gasbı hep birlikte göğüslemek gerektiğini de belirtmek gerekir. O gün gerekli dayanışmayı gösterseydik, belki bugün bu tabloyla karşılaşmazdık. HDP, baskılara boyun eğmez, Kürt halkı baskılar karşısında sinmez. Biz her türlü adaletsizliğe karşı, savaş politikalarına karşı bütün gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Bütün ülke için demokrasi, Türkiye’de barış sadece Kürtlere sadece HDP’ye bırakılmaz. Bu yüzden bütün demokrasi güçlerine çağrımızı yineliyoruz. Gelin bir arada duralım, birlikte mücadelenin yollarını genişletelim" diye konuştu.

İRADE GASPI

İçişleri Bakanlığı'nın kayyum kararına muhalefet partileri de tepki gösterdi. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, seçim vurgusu yaparak, "Kayyum atanmasıyla halk iradesi acizce tekrar yok sayılmıştır. Seçimle gelen seçimle gider, irade gaspının karşısındayız" dedi.

SOL Parti de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kayyuma karşı çıktı. Açıklamada, "HDP'li belediyelere kayyum atanmasını kınıyoruz. Halk iradesini çalan, halkın seçme ve seçilme hakkını gasp etmek zorbalıktır. İradesi gasp edilen halkın yanındayız, omuz omuza" ifadelerine yer verildi.

BİR TEK KARS KALDI

HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 3'ü büyükşehir, 5'i il, 45'i ilçe, 12'si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazandı. 6 belediye başkanına "KHK'li olduğu" gerekçesiyle mazbata verilmezken bugünkü 5 belediye dahil toplam 45'ine kayyum atandı. 21 belediye eş başkanı hala tutuklu bulunuyor. HDP'nin kalan belediye sayısı 14. Şu ana kadar bir tek Kars’a kayyum atanmadı.

Diyarbakır Bağlar, Kars Digor’a bağlı Dağpınar Beldesi, Van’a bağlı Edremit, Çaldıran Tuşba ilçeleri, Erzurum Tekman’da seçimi büyük farkla kazanan başkanların yerine seçimde ikinci gelen AKP’li belediye başkan adaylarına mazbata verilmişti.
Seçimin üzerinden 5 ay geçmeden 19 Ağustos 2019 tarihinde Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atandı.

Önceki dönem de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetiminde bulunan 102 belediyeden 96’sına kayyum atanmıştı.