‘44 yıllık geleneğimizi sürdürmekte kararlıyız’

Kardelen TATAR

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) İstanbul Şubesi’nin genel kurulu yarın Beşiktaş Belediyesi Zübeyde Ana Kültür Merkezi’nde yapılacak. Şubenin 26’ncı dönemde görev yapacak yeni yönetimi ise pazar günü Şişli İstanbul Atatürk Ortaokulu’nda yapılacak seçimlerin sonucunda belirlenecek. Yönetime yeniden aday olan Çağdaş Demokrat Harita Mühendisleri, 44 yıllık geleneği sürdürmek istiyor. Çağdaş Demokrat Harita Mühendisleri’nin adaylarından Mehmet Hışır ile yeni dönem hedeflerini ve gündemin sıcak başlıklarını konuştuk.

♦ Çağdaş Demokrat Harita Mühendisleri olarak 44 yıldır HKMO İstanbul Şubesi’nin yönetimindesiniz. Odanız ve çalışma anlayışınız hakkında bilgi verir misiniz?
HKMO 1954 yılında kurulan, TMMOB’nin kurucu on odasından biri olan bir meslek örgütü. Yaklaşık 18 bin üyesi bulunan Odamızın en büyük şubesi 1976'da kurulan, 4 bin üyeye sahip İstanbul Şubemiz. Kuruluşumuzdan bugüne bütün çabamız, bilim ve aklın ışığında, katılımcı, kapsayıcı, çoğulcu, demokratik, şeffaf ve çağdaş bir şubeyi geliştirmek oldu.

♦ Ekonomik kriz ve işsizliğin yanı sıra, Kanal İstanbul ve deprem konuları sıcaklığını koruyor. Bu konular hakkındaki görüşlerinizi paylaşır mısınız?
Ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalan yüzlerce meslektaşımızın olduğunu biliyoruz. Ülke ekonomisinin gidişatının pek iç açıcı olmadığı görülüyor. Bu durumda da gerek meslektaşlarımız gerekse milyonlarca emekçinin daha da çok işsizlikle yüz yüze kalacağı ortada. Çağdaş Demokrat Harita Mühendisleri olarak meslektaşlarımızın istihdamı konusunda uğraş vermeye devam edeceğiz.

Kanal İstanbul’un denizlerimize, su havzalarımıza, tarım, mera, orman alanlarımıza, su ve yaşam hakkımıza müdahale eden bir proje olduğunu TMMOB’nin diğer bütün bileşenleri gibi bizler de anlatmaya çalışıyoruz. Bu projenin bir rant projesi olduğu çok açık. Asıl amaç bölgenin imara açılması ve bunun sonucu yeni inşaat projelerinin üretilmesidir.

Deprem konusuna gelince... Sağlıklı yaşanabilir bir şehirleşmenin önü açılmadan, ranta dayalı projelere son verilmeden, deprem gerçeği karşısında her zaman zor durumda kalmaya mecburuz. Beklenen büyük Marmara depreminin İstanbul ve çevresinde yaratacağı can ve mal kaybını en aza indirmek için mesleki ve kurumsal çalışmalar yürütülmesi öncelikli planlarımız içerisinde.

44-yillik-gelenegimizi-surdurmekte-kararliyiz-685019-1.

ÜYELERİMİZİ GENEL KURULA BEKLİYORUZ

♦ Yaklaşan Genel Kurul ve seçimler öncesi, Çağdaş Demokrat Harita Mühendisleri olarak neler söylemek istersiniz?
www.cagdasharitacilar.org isimli sitemizde 26. dönemde gerçekleştirmeyi planladığımız hedeflerimizi açıkladık. Kamuda, özel sektörde ücretli çalışan meslektaşlarımızdan büro veya şirket sahibi meslektaşlarımıza, işsiz meslektaşlarımızdan kadın meslektaşlarımıza kadar her kesimin sorunlarına yönelik hedefler belirledik. Mesleki sorunlarımızın ülke sorunlarından bağımsız olarak ele alınamayacağı düşüncesiyle, mesleğimizi; haklarımızın geliştirilmesi ve savunulması ekseninde yürütmeyi kendimize ilke edindiğimizi deklare ettik.

Demokratik kitle örgütleri ve sendikalar ile beraber güvencesiz çalışma ortamları, taşeronlaşma ve özelleştirme uygulamalarına karşı ortak mücadeleyi esas alacağız. Mesleğimizin temel öğesi olan mekânsal bilgi kavramından hareketle; emek, toplum ve çevre odaklı “akıllı kent ve akıllı kırsal” projelerinde meslektaşlarımızın aktif rol almasını kolaylaştırmak ve desteklemek için çaba sarf edeceğiz.

HKMO İstanbul Şubesi üyesi bütün harita/geomatik mühendislerini, yarın yapılacak genel kurulumuza ve 9 Şubat Pazar günü yapılacak seçimlerimize katılmaya ve ‘Çağdaş, Demokrat Harita Mühendisleri’ grubuna destek olmaya çağırıyoruz.

***

Çağdaş Demokrat Harita Mühendisleri’nin listesi şu isimlerden oluşuyor: Elif Müge Tülü Boy, Hüseyin Mercan, Mehmet Hışır, Melih Şükrü Aysezen, Mustafa Gürsoy, Sinem Yavuz, Yaşar Belen