Almanya’nın Bavyera eyaletinde riskli bölgelerden gelenlere yapılan 44 bin 500 koronavirüs testinin sonuçlarının sahiplerine iki haftadır bildirilmediği ortaya çıktı. Bildirimi yapılmayan 900 sonucun pozitif olması skandalın boyutlarını büyütüyor

45 bin kişinin test sonucu bildirilmedi

Cemal Bozoğlu

Almanya’da Covid-19 pandemisine ilişkin mücadeleye öncülük yapmaya soyunan Bavyera eyaleti büyük bir skandala imzasını attı. Riskli bölgelerden geri dönenler için Münih, Nürnberg, Memmingen havalanlarında ve A3, A8 ve A93 otoyollarında oluşturulan mobil test merkezleri ile Bavyera eyaletinde iki haftada 85 bin test gerçekleştirildi.

Bu testlerden iki hafta içerisinde sadece 40 bin kişiye sonuçlar iletilebildi. Testi pozitif olan 900 kişi dahil 45 bin kişi henüz test sonuçları konusunda bilgilendirilmedi.

Kızıl Haç yardım kuruluşu mobil test işlemlerine başlandığında hazırlıkların yetersiz olduğunu ve gönüllülerle bu yükün kaldırılamayacağını bildirmişti. Önlem açıklamalarında hep öne çıkan eyaletin Başbakanı Söder’in bu skandal konusunda kendisinin değil de sağlık bakanına açıklama görevini bırakması muhalefet tarafından eleştirildi. Sağlık Bakanı Melanie Huml ise bunun bir kaza olduğunu ve gönüllüler yerine özel şirket görevlendirildiğini perşembe günü saat 13.00’e kadar tüm sonuçların kişilere bildirileceği sözünü verdi. Teknik donanımda eksikliği kabul eden bakan bilgisayar sistemiyle test sonuçlarının bildiriminin 24 saate kadar öne çekileceğini söyledi.

Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Ludwig Hartmann yeterince zaman olmasına rağmen bu kadar hazırlıksız yakalanmanın pandemi ile mücadelede Almanya’nın en büyük skandalı olduğunu söyledi ve ana sorumluluğun başbakana ait olduğunu, sağlık bakanının da görevden alınması gerektiğini ifade etti.
Uzmanlar koronavirüs ile mücadelenin en temel ilkesinin erken teşhis olduğunu ve yani yaygın test ile bulaşma durumunda yayılma kanallarının kesilmesi gerektiğini söylüyor.