45. yılını dolduran HDF'nin 39. Genel Kurulu Frankfurt'da yapıldı

Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu'nun 39. Genel Kurulu 19/20 Kasım 2022 tarihinde Frankfurt'da yapıldı.

Kuruluşundan bu yana 45 yıl geçen HDF'in çok sayıda üyesinin biraraya geldiği Genel Kurul’da Türkiye'de insan hakları, demokrasi ve adaletin yeniden sağlanması, demokratik parlamentar sisteme geçilmesi için ülkedeki sosyal demokrat muhalefet ile dayanışma kararı alındı.

Genel Kurul'un aldığı bir diğer önemli karar da Avrupa’daki göçmenlerin eşit haklar mücadelesi ve çok vatandaşlılık konularına daha fazla ağırlık verilmesi oldu.

45-yilini-dolduran-hdf-nin-39-genel-kurulu-frankfurt-da-yapildi-1090465-1.

45-yilini-dolduran-hdf-nin-39-genel-kurulu-frankfurt-da-yapildi-1090467-1.

Genel Kurulda son gününde yapılan seçimlerde HDF Genel Yönetim Kurulu şu şekilde oluştu:

Genel Başkan: Necip Şahin
Genel Başkan Yardımcısı: Gamze İlkılınç, Birol Keskin
Genel Sekreter: Görkem Şahin
Genel Sayman: Aliabidin Demirtaş
Genel Yönetim Kurulu Üyeleri: Filiz Kalaman, Sevda Boyracı, Melih Şengölge, Mümtaz Ergün

45-yilini-dolduran-hdf-nin-39-genel-kurulu-frankfurt-da-yapildi-1090468-1.

Genel Kurula HDF'nin kurucuları arasında yer alan ve uzun dönem genel başkanlığını yürüten Ercan Karakaş ve Ahmet İyidirli de katıldı. Bilindiği gibi Karakaş, Türkiye'ye döndükten sonra 1986 yılında SODEP-HP birleşmesinde İstanbul'da SHP'ye katıldı. Bu parti saflarında çeşitli düzeylerde yöneticilik, milletvekilliği görevlerini, Türkiye Cumhuriyeti'nin 50'nci hükümetinde Kültür Bakanlığı'nı yürüttü. 2008 yılında CHP'ye üye olan Karakaş, halen bu partinin Kültür ve Sanat Platformundan sorumlu genel başkan yardımcılığını yürütüyor.

Berlin'de yaşamını sürdüren Ahmet İyidirli ise siyasi çalışmalarını SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) saflarında yürütüyor. Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk sosyal demokratlarının üst örgütü olarak faaliyet gösteren HDF, 29 Ekim 1977 tarihinde Halkçı Devrimci Federasyonu adıyla kuruldu.

Zaman içinde Sosyaldemokrat Halk Dernekleri Federasyonu adını alan HDF, yurtdışındaki insanlarımızın sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak, göçmenlerin yasal, sosyal ve politik eşitliklerini elde etmek, kültürel benliklerini korumak ve Türkiye'de demokrasinin tüm kural ve kurumlarıyla işler hale gelmesi, yaşatılması ve kurumsallaştırılması için üzerine düşen görevlerin üstesinden gelmek amacıyla faaliyet gösteriyor. Almanya ve Avrupa'daki diğer sosyal demokrat, demokratik-sosyalist parti, kuruluş ve sendikalar ile ortak çalışmalar yapıyor.