Aylar süren işkenceli sorgulardan sonra 18 Mayıs 1973’de katledilen Türkiye 68 hareketi devrimci liderlerinden İbrahim Kaypakkaya, katledilmesinin 46’ncı yılında pek çok yerde anıldı. İstanbul Üniversitesi Fizik bölümünde okurken devrimci mücadeleye katılan Kaypakkaya, Aydınlık çizgisiyle yaşadığı fikir ayrılığı sonrası Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist’i kurdu. 1973’te Dersim’de çıkan bir çatışmada yaralanan Kaypakkaya, beş gün köylere sığınan ve 29 […]

46 yıldır unutulmuyor

Aylar süren işkenceli sorgulardan sonra 18 Mayıs 1973’de katledilen Türkiye 68 hareketi devrimci liderlerinden İbrahim Kaypakkaya, katledilmesinin 46’ncı yılında pek çok yerde anıldı.

İstanbul Üniversitesi Fizik bölümünde okurken devrimci mücadeleye katılan Kaypakkaya, Aydınlık çizgisiyle yaşadığı fikir ayrılığı sonrası Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist’i kurdu. 1973’te Dersim’de çıkan bir çatışmada yaralanan Kaypakkaya, beş gün köylere sığınan ve 29 Ocak’ta kaldığı köyde bir öğretmenin ihbarı üzerine yakalandı. Yakalandıktan sonra yaralı halde yürütülen Kaypakkaya, ayakları donmuş halde Diyarbakır’a getirildi. Hastanede donmuş olan parmakları kesildi. Kendisine defalarca işkence yapılmasına rağmen “Ser verip sır vermeyen yiğit” olarak anılan Kaypakkaya’nın ölüm nedeni tutanaklara ‘intihar’ olarak geçirildi. Kaypakkaya, bugün Türkiye ve yurt dışındaki pek çok merkezde anıldı.

HDP Genel Merkezi Kaypakkaya’ya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kaypakkaya, mücadele eden herkese paha biçilmez bir mücadele inancı ve mirası bıraktı. Çok genç yaşta hayatını feda etti ve hiçbir zaman unutulmadı. O günlerden bugünlere mücadele eden herkes ödediği bedel ile Türkiye’de demokrasi ve özgürlük mücadelesini yürütenlere büyük bir miras ve sorumluluk bıraktı” ifadelerini kullandı.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nden (ÖDP), ise “Türkiye’nin geleceği çelikten yoğruluyor; belki biz olmayacağız, ama bu çelik aldığı suyu unutmayacak” açıklamasında bulundu.