Gölcük Depremi’nin üzerinden 22 sene geçti ancak felaketten ders çıkarılmadı. İBB’nin analizine göre olası 7.5 büyüklüğündeki depremde megakentte 48 bin bina ağır, 150 bin bina ise orta hasar alacak.

48 bin bina için tehlike çanları

Ülkenin yakın tarihini derinden etkileyen Gölcük Depremi’nin üzerinden 22 yıl geçti. 17 Ağustos 1999’da yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiği 100 bini aşkın yurttaşın ise yaralandığı depremin yarın yıl dönümü. Deprem ülkesi olan Türkiye’de yaşanılan bu felaketten ders çıkarılmadı, bir arpa boyu yol alınmadı. Ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar yakın gelecekte Marmara Denizi’nde 7’nin üzerinde bir depremin olacağını belirtirken uzmanlara göre bölge depreme hazır değil.

Yaklaşık 16 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) deprem raporuna göre olası 7,5 büyüklüğündeki bir depremde 48 bin binanın ağır ve çok ağır hasar alacağı belirtiliyor. Raporda 150 bine yakın binanın ise orta hasar alması beklendiği vurgulanıyor. Matematiksel olarak çıkarılan bu rakamların gerçekçiliğinin tespit edilmesi için İstanbul Şehircilik Atölyesi Müdürlüğü Deprem Risk Analiz ekibi, şehrin 39 ilçesindeki binalarda incelemeler yapıyor. Yapılan çalışmayla İstanbul’da ilçe ilçe kaç binanın ne oranda hasar alacağının haritası çıkarılıyor.

Yapılan adrese dayalı bina bazındaki çalışmalar konusunda İstanbul Şehircilik Atölyesi Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Aydoğdu, şu değerlendirmede bulunuyor: “Şu ana kadar açıklanan rakamlar konut stokunun içerisinde kırılganlık eğrileri, olasılık fonksiyonlarıyla hesaplanmış rakamlar. Adrese dayalı kesinlikle bu 48 bin bina belirli değil. Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’müzün elindeki yapı envanterine göre İstanbul’da 1 milyon 160 bin bina bulunuyor. Bunun yine yaklaşık 790 bin, 800 bin civarındaki kısmı 2000 yılı öncesinde yapılmış durumda. Çoğunlukla bunların arasında olmak üzere bütün İstanbul içerisinde 48 bin bina en son yapılan kayıp tahmin çalışmamıza göre ağır veya çok ağır hasar alacak durumda.”

KOCAELİ’DE BİNALAR YIKILACAK

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oruç, İstanbul’da olası bir depremde, Kocaeli’deki binaların yıkılma riskinin çok yüksek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Oruç, olası İstanbul depreminde, 17 Ağustos 1999 depremlerinde kötü yapı stoku kullanılmış ‘yorgun’ binaların yıkılma olasılığının yüksek olduğunu vurguladı: “17 Ağustos depreminden sonra Kocaeli’deki binalarda haliyle yorgunluk oluştu. Olası İstanbul depremi yaşanacak. 1894 yılında Adalar kolu dediğimiz fay kolunda olmasını beklediğimiz olası bir depremde Kocaeli’deki binaların yıkılma olasılığı çok yüksek. Binalar ağır hasar alacak demiyorum, yıkılma olasılığından bahsediyorum. Bu nedenle kentsel dönüşüm sürecini hızlandırarak, güvenli yaşam alanlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmekte.”

DHA