TBMM'nin 48 gün sonraki ilk mesaisi olan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi’nin Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getiren CHP’li Kaboğlu, “Saray’ın yeni kolluk gücü oluşturma çabası, Meclis’ten geçse bile AYM tarafından iptal edilir” dedi

48 günlük ‘tatil’ sonrası gündem bekçiler: ‘Meclis kabul etse de AYM iptal eder’

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Koronavirüs nedeniyle çalışmalarına 48 gün ara veren TBMM, dün yeniden toplandı. Salgından zarar gören halkın yaşamsal taleplerine rağmen TBMM’nin ilk gündemi çarşı ve mahalle bekçileri oldu. Bekçilere üst arama, silah kullanma, toplumsal olaylara müdahale etme yetkisi veren düzenlemeyi “Saray’ın yeni kolluk gücünü oluşturma çabası” olarak değerlendiren CHP’li İbrahim Kaboğlu, “Bekçilere tanınan geniş ve keyfiliğe açık yetkiler, devletin ahlak polisliği yapması ve bireylerin hayat tarzına müdahale etmesi riskini içeriyor” dedi.

ALTERNATİF KOLLUK GÜCÜ48-gunluk-tatil-sonrasi-gundem-bekciler-meclis-kabul-etse-de-aym-iptal-eder-739207-1.

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi’ne ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi İbrahim Kaboğlu, “Teklifle bekçiler, polis ve jandarma dışında adeta üçüncü bir silahlı kolluk olacak. Verilen yetkiler yelpazesinde de idari ve adli kolluk ötesinde, yerel yönetimlerin yetkilerini, hatta yurttaş hak ve sorumluluklarını da kapsamına alarak Anayasa’ya açık aykırılıklar oluşturacaktır” diye konuştu.

KAPSAMI BELİRSİZ

Düzenlemenin yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilebileceğini dile getiren Kaboğlu, açıklamasında şunları söyledi:

“Kamu düzenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla bekçilere önleyici tedbir alma yetkisi veren madde, keyfi sonuçlar doğurabilecektir. Neyin kamu düzenini bozacak mahiyette olduğunun ve hak sınırlayıcı olabilecek tedbirleri gerektirdiğinin tespiti, bir yardımcı kolluk mensubuna bırakılamaz. Bu düzenlemedeki ‘karışıklık’ sözcüğünün anlamı da belirsiz olup keyfî bekçi uygulamalarına yol açabilecektir. Ayrıca ‘önleyici tedbirler’ gibi kapsamı belirsiz bir ibareyle bu silahlı kolluk mensuplarına verilen sınırları belirsiz yetki, Anayasa’nın hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Bekçinin, halkın sükun ve istirahatini bozanları ve başkalarını rahatsız edenleri engellemek şeklindeki görevindeki ‘engellemek’ sözcüğünün ne tür tedbirleri içerebileceği de belirsizdir ve keyfi uygulamalara yol açabilecektir.”