4B’li emekçilere kadro verilsin

Emek Servisi

Ankara Tabip Odası (ATO), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (Tümrad- Der) ve Türk Hemşireler Derneği, dün İstanbul ve Ankara , “Sağlıkta 4B’li süresiz sözleşmeli çalışanlara kadro verilsin” talebi ile ortak basın açıklaması düzenledi.

Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi önünde yapılan açıklamada, “İş güvencesi hayati bir taleptir, sağlık ve sosyal hizmetler işkolunda çalışan tüm emekçilere kadrolu, güvenceli istihdam sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dendi.

AİLELERİNDEN UZAK VE GÜVENCESİZ

“Sağlık alanı çok tehlikeli iş alanları kapsamındadır. Ayrıca sağlık hizmeti bir bütündür ve ekip işidir” denen açıklamada, “4B’li - süresiz sözleşmeli- çalışanlar da aynı riskle, aynı ortamda çalışıp, aynı işi yapıyor. Hizmete gelince kadrolu-kadrosuz aynı şartlarda hizmet üretirken haklar söz konusu olduğunda ise eşitsizlikler devreye giriyor. Sağlık alanında hâlihazırda on binlerce 4B’li sağlık emekçisi var. Süresiz sözleşmeliler, birçok haktan yararlanamadan, tayin hakları olmadan, ailelerinde uzak, güvencesiz ve baskı altında çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

4B’lilerin iş güvencesinin bulunmadığına, sözleşmelerinin her yıl yenilendiğine dikkat çekilen açıklamada, bu durumun emekçiler üzerinde ‘sözleşmem yenilenecek mi’ baskısı yarattığını dile getirdi. Açıklamada bu emekçilerin eş durumu atamaları, eğitim hakkı tayini, kurum içi sınavla görevde yükselme, unvan değişikliği gibi temel haklardan mahrum olduğu da vurgulandı.

KADRO HAKKIMIZ İÇİN BİRLEŞELİM

Sağlık meslek örgütleri, “Sendikamızla birlikte yürütülen mücadelelerin sonucunda çeşitli tarihlerde 4B’lilerin 4A kadrosuna geçişleri sağlanmıştı. 2013 yılından beri ise kadroya alınmıyorlar. Biz diyoruz ki, yine başarabiliriz, mücadelemizle kadroya geçişleri sağlayabiliriz. Sesimizi birleştirelim, kadro hakkımız için birleşelim” çağrısı yaptı.