İzmir depreminin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen depremzedeler söz verilen yardımları alamadı. Depremden sonra yapılan tespitte orta ve az hasarlı olduğu belirlenen binaların sahiplerine DASK gereken ödemeleri yapmadı.

5 ay geçti çözüm yok

BERKAY SAĞOL

İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından 117 kişi hayatını kaybederken, binlerce yurttaş ise evsiz kaldı. Depremin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen birçok sorun çözümsüz kaldı. 5 aylık sürede sadece yıkımlar yapıldı, depremzedelere verilen sözler tutulmadı. Binaları hasar alan depremzedelere Doğal Afet Sigorta Fonu (DASK) gereken ödemeleri yapmadı.

Devlet tarafından yıkılan evleri yeniden inşa edilecek olan yurttaşlar, arsa haklarının gasp edildiğini öne sürdü. Deprem sırasında binası yıkılmayan veya kayıtlara ağır hasarlı olarak geçmeyen binalarda yaşayan yurttaşlar ise kendilerine söz verilen birçok yardımdan faydalanamadı.

DASK MAĞDUR EDİYOR

Bu kişilerden biri de Yücel Yılmaz Apartmanı sakinlerinden Türkan Değirmencioğlu. Değirmencioğlu, dairesinin olduğu binanın depremden sonra yapılan testte az hasarlı olarak çıktığını ancak 3’üncü proje alanı içinde olduğu için resen yıkıldığını söyledi. Değirmencioğlu, “DASK’tan 170 bin TL’lik deprem sigortam var. Bunun yanı sıra bir de 130 bin TL’lik konut poliçem var. 300 bin TL gibi bir rakam almam gerekirken, sırf binam deprem sırasında yıkılmadığı için bu para bana ödenmiyor. DASK bana yalnızca 13 bin 295 TL yatırdı ve oturduğum binada DASK’tan en fazla para alan kişi benim” dedi. Yıkılan binanın az hasarlı olduğu gerekçesiyle Doğal Afet Kanunu’ndan yararlanamadığına dikkan çeken Değirmencioğlu şu ifadeleri kullandı: Biz sadece kanunun 6/a kentsel dönüşüm maddesinden yararlanıyoruz. Az hasarlı olmasına rağmen bizim evimizi yıktılar ve şu anda bize yüzde 0.2 puan altında bir faizle 10 yıllık kredi kullandıracaklar. Bir de bizim şu anda herhangi bir tapumuz yok. Bütün proje alanlarındaki daireleri Hazine’ye aktardılar ve bize bununla ilgili herhangi bir belge vermediler. Hak kaybımız olacak. 120 metrekare olan dairem, 80 metrekareye düşecek. Onun dışında bize nasıl bir daire verilecek? Evler yapılınca bizim önümüze kaç paralık bir senet konulacak? Bunların hiçbirini bilmiyoruz.” Bayraklı ve Bornova’da fırsatçıların ortaya çıkıp insanların elinden evlerini almaya çalıştığını söyleyen İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan “Bazı fırçatçı müteahhitler yapılan toplantılarda özellikle yaşlı insanları gözlerine kestirip, dairelerini ellerinden almaya çalışıyorlar. Özellikle kentsel dönüşüme girecek olan binalarda yaşıyoruz bu durumu. Bu insanlar yaşlı olduğu için 400 bin TL gibi borcun altına girmeye hem gücü hem de ömrü yetmeyecek. Fırsatçılar da geliyor insanların ellerinden evlerini 200 bin TL’ye almaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.