Başkanlık sistemine geçişle birlikte Saray’ın kontrolüne giren basın kartları bir bir iptal ediliyor. Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı, 5 ayda 403 kartın iptal edildiği bildirildi.

5 ayda 403 basın kartı iptal

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Sarı basın kartından mavi basın kartına geçiş nedeniyle yüzlerce gazeteci yeni basın kartlarını almayı beklerken Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi çok sayıda gazetecinin basın kartını iptal etti. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, basın kartı iptal edilen toplam gazeteci sayısını ve gerekçelerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı tarafından Tanrıkulu'na gönderilen yanıtta, 1 Ocak ile 29 Mayıs arasında iptal edilen basın kartı sayısının 403 olduğu ifade edildi. Yanıtta ayrıca iptal işlemlerinin Basın Kartı Yönetmeliği’nin 29’uncu maddesi dayanak gösterilerek yapıldığı belirtildi.

‘MİLLİ GÜVENLİK’ GEREKÇESİ

Cumhurbaşkanlığı’nın dayanak gösterdiği yönetmelik maddesi, basın kartlarının iptal şartlarını tanımlıyor. Bu maddede, işten ayrılanların süresi içinde kartını iade etmemesinin yanı sıra “milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunulması ve basın meslek onurunu zedeleyecek işler yapması” gibi gerekçeler yer alıyor.

CEZAEVİNE ATILMALARI YETMİYOR

Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı tarafından verilen yanıtı BirGün’e değerlendiren CHP’li Tanrıkulu, “Objektif olmayan değerlendirmelerle basın kartlarının iptal edildiği bir dönemden geçiyoruz. Basın emekçilerinin cezaevine atılmaları ya da işsiz kalmaları yetmiyor bir de çalışarak elde ettikleri, komisyon sonucu onaylanan basın kartları iptal ediliyor” dedi.

BASKININ GÖSTERGESİ

İptal edilen basın kartı sayısının yüksekliğinin iktidarın medyayı ve gazetecileri, baskı altında tuttuğunun çok açık göstergesi olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “Yanıtta, mesleki çalışmaları değil, direkt gazetecileri izleyerek basın kartlarının iptal edildiği sonucu çıkmaktadır. Bu ayrıca halen basın kartları elinde olan gazetecilere de bir mesaj niteliğindedir. İfade ve medya özgürlüğünün en dipte olduğu dönemdeyiz” diye konuştu.