5 dakikalık muayene süresiyle 90’ıncı hasta olmak ister misiniz?
HABER MERKEZİ
Hekimlere MHRS randevularını 5 dakikada bir olacak şekilde ayarlamaları ve günde 90’dan fazla hasta bakmaları için yapılan baskılara tepki sürüyor.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), ülkeyi yöneten siyasilere, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ve bürokratlara sordu: “Siz gerçekten ‘normal bir vatandaş’ gibi MHRS sisteminden zorla ve günler sonrasına randevu alıp, 80’inci ya da 90’ıncı hasta olarak muayeneye gidip, sadece 5 dakika içinde sağlıklı şekilde muayene olabileceğinize inanıyor musunuz? Hekiminizin beş dakika içinde sorununuzu anlayıp derdinize derman olacağına inanıyor musunuz?”
SES’ten yapılan yazılı açıklamada, her gün çok sayıda sağlık emekçisinin yurtdışına gittiği ya da gitmeye çalıştığı, kamudan istifa edip özele geçtiği, hatta bazılarının daha mecburi hizmeti bile tamamlamadan memuriyetten istifa ettiği ve meslek dışı alanlarda çalıştığı belirtildi. ‘5 dakikada muayene’ dayatmasının bu durumu daha da kötüleştireceğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Sağlık emek ve meslek örgütlerinin önerilerini dinlemeyen, kolektif çalışmayan Sağlık Bakanlığı, getirdiği uygulamalarla emekçileri canından bezdirmeye devam ediyor. Soruyoruz; bir kişiye ayrılan 5 dakikalık muayene zamanında kayıt mı yapılacak, anamnez mi alınacak, fiziki muayene mi yapılacak? İhtiyaç halinde istenecek tetkikler bilgisayara mı işlenecek? Yoksa yönlendirme mi yapılacak? Muayeneye gelen hastaya yeterli vakit ayıramamanın sonuçları gereksiz tetkiklerin, hasta sağlığı için olumsuzluk yaratabilecek radyolojik görüntülemelerin artması, ülke ekonomisine olan yükün devasa boyutlarına çıkması, kimi zaman da doğru tanı ve tedavinin uygulanmasında gecikmedir.”
EMEKÇİNİN SESİNİ DUYUN
Bu uygulamanın sağlıkta şiddeti artıracağına da dikkat çekilen açıklamada, “İş yükü artan hekimler ve sağlık emekçilerinden iyi bir tanı ve tedavi beklenmesi akıl dışıdır. Sağlık Bakanlığı’na bir kez daha sesleniyoruz! Sağlık emekçilerinin sesini duyun. Taleplerini göz ardı etmeyin. Bütün planlama ve karar alma mekanizmalarına sağlık örgütlerini de dahil edin. Bilim dışı ve insani olmayan uygulamalardan vazgeçin” dendi.