5. Diyarbakır Uluslararası Fotoğraf Günleri

Geçen sene olduğu gibi bu yıl da Fotoğraf Günlerini izlemeye gidemediğimden -bu yıl geç haberim oldu- izlenimlerimi aktaramayacağım. Elimden gelen; basın duyurumlarını yayınlamak olacak. Arkadaşlarıma uzaktan da olsa hasbelkader bir destek vermemin, yıllarca bana gösterdikleri dostluğun yanında bir şey olmadığını bilerek yapıyorum. Fotoğraf Günlerine başarılar diliyorum. Emeklerine sağlık...

Diyarbakır Fotoğraf Amatörleri Derneği (Difak) tarafından, 2013 yılından bu yana düzenlenen Diyarbakır Uluslararası Fotoğraf Günleri, bu yıl 7-22-28 Mayıs 2017 tarihlerinde Diyarbakır’da gerçekleşiyor. Bugüne dek Türkiye’nin yanı sıra ABD, Ortadoğu ve Avrupa’nın birçok ülkesinden onlarca sanatçı, akademisyen, fotoğrafçı ve kurumu ağırlayan Diyarbakır Uluslararası Fotoğraf Günleri, fotoğrafla ilgili güncel meseleleri Diyarbakır’daki izleyicilerle buluştururken, aynı zamanda Diyarbakır ve bölgedeki fotoğraf birikimini görünür kılma işlevini de sürdürüyor.

5. Diyarbakır Uluslararası Fotoğraf Günleri, 7-8 Mayıs 2017 tarihlerinde ABD’li fotoğrafçı, gazeteci ve akademisyen Donna De Cesare ile yapılan bir portfolyo okuma değerlendirmesi ve fotoğraf söyleşisi ile başladı. ABD Adana Başkonsolosluğu’nun katkısı ve işbirliğiyle gerçekleşen programda Diyarbakırlı fotoğrafçılar çalışmalarını paylaşma ve sanatçının fotoğraf yaklaşımıyla tanışma fırsatı buldular. Fotoğraf Günleri’nin uluslararası ayağındaki ikinci önemli konuğu, daha önce fotoğraf ajansı yöneticiliği, iletişimcilik ve eğitmenlik yapan Hollandalı Evelien Kunst. Hollanda Konsolosluğu’nun katkılarıyla gerçekleşen programda Evelien Kunst yirmi yıla yakın bir sürede fotoğrafın çeşitli alanlarında edindiği profesyonel birikimini, Diyarbakır’daki fotoğrafçı ve fotoğraf ajanslarıyla paylaşacağı bir atölye ve izleyiciye açık bir de konuşma gerçekleştirecek. Ayrıca Irak’ta etkili işlere imza atan Metrography Fotoğraf Ajansı da çeşitli sunumlarla izleyicilere Irak’taki güncel gelişmelerin fotoğraf alanındaki karşılıklarını aktaracak.

26 Mayıs Cuma saat 17.00’de Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası fuayesinde yapılacak açılışın ve 18.30’da gerçekleşecek 'Belgesel Fotoğrafta Yeni Yaklaşımlar' panelinin ardından Fotoğraf Günleri’nin 27-28 Mayıs hafta sonu programı Türkiye’den ve bölgeden fotoğrafçıların ve derneklerin sunumlarıyla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda devam edecek. Ayrıca 22 Mayıs Pazartesi’den başlayarak tüm hafta boyunca akşamları Difak’ta fotoğraf sanatçıları çalışmalarını fotoğrafseverlerle buluşturdukları sunumlar gerçekleştirecek. Programda öne çıkan iki de atölye var. Ümit Kıvanç’ın fotoğraf teknikleri üzerine gerçekleştireceği atölye ve Şehlem Kaçar moderatörlüğünde gerçekleşecek 'Kadın Fotoğrafçılar Çalıştayı', Fotoğraf Günleri programı kapsamında düzenleniyor.

2013 yılından bu yana Difak tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yürütülen Fotoğraf Günleri bu yıl, önceki yıllarda da organizasyonun bileşenleri olan Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM), Nar Photos ve WePhotos ortaklığıyla, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Du Çem Cafe ve Sanat Evi işbirliğiyle gerçekleşiyor. Fotoğrafın onarıcı ve bir araya getirici gücüne atıfla 'Her Şeye Rağmen Fotoğraf' şiarıyla yola çıkan 5. Diyarbakır Uluslararası Fotoğraf Günleri tüm sanatseverleri ve fotoğraf meraklılarını bu buluşmanın parçası olmaya davet ediyor.