Diyarbakır Barosu, IŞİD'in HDP mitingine düzenlediği saldırıyla ilgili görevi ihmalden yargılanıp beraat eden polislerle ilgili kararda imzası olan hakimi HSK'ye şikayet etti.

5 Haziran patlaması nedeniyle yargılanan polislere beraat veren hakim HSK’ye şikayet edildi

Diyarbakır Barosu, IŞİD’in İstasyon Meydanı’nda düzenlediği bombalı saldırıyla ilgili yargılanan polislere beraat veren hakim Gülsüm Akkoyun’u, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayet etti.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015’teki mitingine düzenlenen saldırıyla ilgili 14 polise “görevi ihmal” suçlamasıyla açılan dava beraatla bitti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, patlamada yaralanan beş kişi ile avukatları Nadide Kurul ve Zeynep Işık, Diyarbakır Barosu ile birlikte, Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Gülsüm Akkoyun’u yargılama sırasında yaptığı iş ve işlemlerde “görevi kötüye kullanmak” suçunu işlediği gerekçesiyle HSK’ye şikayet etti.

NE OLMUŞTU?

HDP’nin 5 Haziran 2015’te Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdiği mitinge 2 ayrı bomba ile saldırı düzenlendi. Beş kişi hayatını kaybetti, 210 kişi yaralandı.

Saldırıyı düzenleyen Orhan Gönder’in asker kaçağı olduğu, kaldığı otelin kimlik kayıt bilgileriyle ortaya çıkmıştı. Polis sistemine düşen bu bilgiye rağmen Gönder hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Aynı zamanda ailesinin, Gönder’in saldırı düzenleyebileceğine dair polise bildirimde de bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Saldırıyla ilgili saldırganalar açılan davanın yanı sıra polislere de görevi ihmalden dava açıldı. İki bombanın bırakıldığı alanda, arama tarama faaliyetiyle görevli 14 polis “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmaktan” Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.

Mahkeme, 10 polis hakkında beraat kararı verdi. Dört polis ise “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmaktan” suçlu bulundu, cezaları 2 ay 15 güne düşürüldü ve ertelendi.

Cezaya karşı yapılan itirazı değerlendiren Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi “belediyenin gerekli temizliği yapmadığı için bombaların tespit edilemediğini ve sanık polislerin bir kusurlarının bulunmadığına” karar vererek, verilen ceza kararını kaldırdı.

Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi de 21 Haziran 2022’de verdiği kararında beraatı onadı.