1-9 Mayıs 2010 tarihleri arasında 5.si yapılacak olan İşçi Filmleri Festivali organizasyon komitesi bu sene fotoğrafı da

1-9 Mayıs 2010 tarihleri arasında 5.si yapılacak olan İşçi Filmleri Festivali organizasyon komitesi bu sene fotoğrafı da etkinliklere katma kararı aldılar. Geçtiğimiz iki yıl 1 Mayıs kutlamalarında çekilen fotoğraflarla -Redfotoğraf tarafından- gerçekleştirilen sergiler bu yıl daha kapsamlı olarak planlanıyor. Sergiler 1 Mayıs’ların görsel tarihinin derli toplu bir biçimde belgeselleştirilmesi açısından önemli. Bu yıl öncekilerden farklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de eşzamanlı olarak gerçekleştirilecek, aynı zamanda önceki ‘1 Mayıs’ların görsellerini de sergilerde görme olanağı olacak.
Sıkıyönetim uygulamalarından başlayarak, 1987’de Emek Sineması’nda gerçekleştirilen toplantı öncesine kadar kitlesel olarak kutlanamayan ‘1 Mayıs’ları o yıla ve güne ait belgelerin sergilemelerini ve 1988’den 2009 yılına kadar gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına ait fotoğrafları görme olanağı bulacağız.
Dökümanter bölüm olarak adlandırılan bu sergi 1980’den 2009 yılına kadar olan döneme ait fotoğrafları, yazıları, gazete küpürleri gibi dökümanları içermekte.
Arşivinde 1980’den bu yana ülke çapında gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına ait bilgi, belge, döküman ve fotoğrafları olanların -tarihe katkı koymaları ve arşivlenerek geleceğe taşınması- kişi ya da kurum destekleri organizasyon komitesi tarafından bekleniyor. (Dia, Negatif film, Baskılı Fotoğraf, Dijital fotoğraf, Broşür, vb. materyaller) Bu belgelerin son teslim tarihi ise 23 Nisan 2010.
Ayrıca fotoğraf gösterilerinin hazırlığı yapılmakta. O da “1 Mayıs 2010 fotoğraf gösterisi. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarından çekilecek olan fotoğraflardan oluşacak. (fabrikalarda, atölyelerde, üniversitelerde, sokaklarda, mahallelerde, meydanlarda ve mitinglerde, yani 1 Mayıs nerede kutlanıyorsa). Üstelik amatör, profesyonel herkese açık. Fotoğraf çeken, fotoğrafçıyım diyen herkes katılabilir. Fotoğrafların teslim yeri Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi. İletişim için fotografakademisi@gmail.com, redfotograf@gmail.com, adreslerine başvurulabilinir.
8-9 Mayıs tarihlerinde ise dört panel yapılacak. İlk panelin konuları;
Tarihte belgesel fotoğrafın işçi haklarına etkisi / Türkiye’de fotoğraf algısı ve belgesel fotoğrafın emek/hak arama ekseninde etki gücü / Kapitalist üretim biçimi olarak sanatın belgesel fotoğrafa müdahalesi / 1980 öncesi işçi sendikalarında fotoğraf ve fotoğrafçılık,
Konuşmacılar; Altan Bal, Hilmi Etikan, Murat Yaykın, Özcan Yurdalan.
İkinci panelin konuları; Kadrolu ve serbest çalışan foto-muhabirlerinin örgütlenme sorunu - Dernekler ve Sendikalar / Foto-muhabirlerinin iş koşulları, ekonomik, sosyal güvenlik ve telif hakları / Ana akım medyanın fotoğrafa, foto-muhabirine ve fotoğraf teknolojisine yaklaşımı.
Konuşmacılar; Ahmet Şık, Fikret İlkiz, Kutup Dalgakıran, Uğur Kavas.
Üçüncü panelin konuları; Yoksulluğu pornografileştiren fotoğraf anlayışıyla nasıl baş etmeli / Bir süreç ve durum olarak yoksullaşmayı sorgularken görüntünün imtihanı /
Belgesel Fotoğrafçılar, kent yoksullarının içinde yaşadıkları toplumsal hayatın, tahakküm ve sömürü ilişkilerinin, marjinalleştirilme, dışlanma ve kriminalize edilme süreçlerinin farkında mı / Türkiye’de yoksulların kültürel temsilleri / Bu güne kadar yoksulların kendi anlatımları ve hikâyeleri üzerinden, yoksulluk hallerinin değişik cephelerine dair Belgesel Fotoğrafçıların bir analizi oldu mu?
Konuşmacılar; Beyan Özdemir, Nadire Mater, Ragıp Duran, Yücel Tunca.
Son dördüncü panelin konuları ise; Desa, Novamed, Tekel işçi direnişlerinde fotoğrafın kullanımı - bir model tartışması.
Konuşmacılar; Feryal Saygılıgil, Güliz Sağlam, Mehmet Özer, Nilgün Yurdalan.
5. İşçi Filmleri Festivali kapsamında gerçekleştirilecek fotoğraf etkinlikleri, Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, Redfotoğraf, Fotoğraf Vakfı, AFSAD, İFOD tarafından organize edildi.