İzmir’in Seferihisar’ın Sığacık ve Demircili koylarındaki orkinos üretim çiftlikleri daha önce 5 kez mahkeme kararlarıyla iptal edilirken, şirket yeniden ÇED süreci için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu

5 kez iptal edilen Orkinos Çiftliği için yeniden ÇED süreci başladı

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık ve Demirci koylarında Başaranlar Su Ürünleri tarafından yapımına başlanan Orkinos Çiftliği’ne karşı bölge halkı 12 yıldır mücadele ediyor. Orkinos Çiftliği için verilen ÇED olumlu kararları, bugüne kadar 5 kez iptal ettirilirken, şirket yeniden harekete geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden başvuru yapılan proje için 22 Mart 2021 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı kararı alındı.

Şirket, 9 numaralı su ürünleri potansiyel sahasında 39 bin200 metrekarelik deniz alanı içerisinde 900 ton/yıl kapasiteli Orkinos Yetiştiricilik tesisi yapmayı planlanıyor. Yerleşim planında 8 adet 50 metre çaplı kafesin mooring sistemi ile 1000 kilogramlık 48 adet çapa ile sabitleneceği kaydedildi. Faaliyet sırasında 2 adet tekne kullanılacak.

Davanın Avukatı Şehrazat Mercan, mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Mahkeme kararına göre aynı koyda projenin olmaması gerekiyor. Bu bölge çok kıymetli bölge. Mahkeme 5 kere iptal etti. Bu artık küçük küçük değiştirmelerle bu iş olmaz. Daha önce de 10 numaralı alandaydı. Yıllardır bu orkinos ile mücadele ediyoruz. Mücadelemiz devam edecek. Bizler Urla’ya, Seferihisar’a sahip çıkacağız. Mahkeme kararlarını uygulatacağız” diye konuştu.

YAVAŞ ŞEHİR VE AKDENİZ FOKU VURGUSU

İzmir 1. İdare Mahkemesi son olarak ‘ÇED Olumlu’ kararının hukuka uyarlık olmadığı gerekçesiyle iptal kararı vermişti. Verilen kararda şu ifadeler yer verilmişti:

“Akdeniz Foku türünün habitat alanı ile çakışmakta olduğu, türün aktif yaşam alanını sınırlayacağı, Cittaslow üyelik kriterleri arasında yer alan çevre faktörleri maddesinde su temizliği ve biyoçeşitliliğin azalması kriterlerinin balık çiftlikleri ile tehlikeye gireceği ve Yavaş Şehir Seferihisar ilçesinin Cittaslow sürdürülebilirlik kriterleri ve Yarımada Stratejik Planı ile örtüşmediği’ gerekçeleriyle ‘ÇED Olumlu’ kararının hukuka uyarlık olmadığı sonucuna ulaştı.”