5 kişinin hayatını kaybettiği deniz bisikleti davasında karar

İstanbul Kumburgaz Kamiloba Sahili'nden 3 yıl önce deniz bisikletiyle açıldıktan sonra kaybolan ve 1'inin cesedine ulaşılan 5 kişiye deniz bisikleti kiralayan işletme sahibi sanık Sinan Önügören'in yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Sinan Önügören'i "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 14 yıl hapis cezasına çarptırdı, cezada herhangi bir indirim de uygulamadı.

SANIK DURUŞMADA HAZIR BULUNDU
Sol'da yer alan habere göre; Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Sinan Önügören ile taraf avukatları hazır bulundu. Öte yandan hayatını kaybeden 5 kişinin ailesi de duruşmaya "şikayetçi" sıfatıyla duruşmaya katıldı.

'ÜST HADDEN CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUZ'
Şikayetçi Ailelerin avukatı Gökmen Yeşil sanığın 'olası kastla ölüme neden olmaktan' ceza verilmesi gerektiğini belirterek, “Sanık sorumluluğunu aldığı işletmede birden fazla kuralı ihmal ederek 5 kişinin ölümüne neden olmuştur. Bu itibarla eylemin 'olası kastla ölüme neden olmak' olarak değerlendirilmesi gerektiği kanısındayız. Üst hadden cezalandırılmasını ve kararla birlikte tutuklanmasını istiyoruz" diye konuştu.

'MÜVEKKİLİN BİZCE KUSURSUZLUĞU SÖZ KONUSUDUR'
Duruşmada söz alan sanık Sinan Önügören'in avukatı Lütfullah Hasan Doğruyol “Müvekkilin bizce kusursuzluğu söz konusudur. Bu nedenle karşı tarafla herhangi bir diyalog kurulmamıştır. Gözetleme kulesi ve cankurtaran bulundurulması zorunluluğu bize ait değildir. Müvekkilin bu yönde sorumluluğu yoktur. Can simidi yeterli olmadığı iddiasının dayanağı yoktur. 4 adet can yeleği vardır. 4 kişiye kiralanması gereken deniz bisikletinin neden 5 kişiye kiralandığı konusundaki iddiayı da kabul etmiyoruz. Zira kiralama işi sadece bir kişiye yapılmış. Oysa 5 kişi tarafından kullanılmıştır. Ayrıca kaybolduklarının haber verilmediği iddiası da doğru değildir. Müvekkilin öncelikle beraatine karar verilmesi aksi takdirde kusur durumunun tali düzeyde değerlendirilmesini, ceza verilirken asgari hadden cezalandırılmasını ve lehine olan hükümlerin uygulanmasını talep ederiz" şeklinde konuştu.

Duruşmada son sözü sorulan sanık Önügören, "Beraatime karar verilmesini isterim. Aksi takdirde lehime olan hükümler uygulansın " dedi.

SANIĞA 14 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın üzerine atılı Serdar Demir, Doğan Demir, Mikayil Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'nin 'Taksirle ölümüne neden olmaktanö asli kusurlu olduğunu belirtti. Ölenlerin sayısı, sanığın birden fazla kural ihlali yaparak olaya neden olmasını da dikkate alan mahkeme heyeti, sanık Önügören'i 14 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti cezada herhangi bir indirim de uygulamadı.