5 kuruş çıkmayacak dendi 6 milyon dolar ödendi

Hüseyin ŞİMŞEK

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı için Limak-Kolin-Cengiz grubuna 2017 ve 2018 yılları için toplamda 6 milyon 352 bin 545 dolar ve KDV tutarında yolcu garantisi ödendiği ortaya çıktı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Bu projeler için ‘halkın cebinden 5 kuruş çıkmayacak’ denmişti, iki yılda 6 milyon dolar çıktı” dedi.

CHP’li Çakırözer, 2020 yılı Bütçe Teklifi’nin görüşmeleri sırasında Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı’nın Kamu Özel İşbirliği modellerinden biri olan Yap-İşlet-Devret sözleşmesi ile yapıldığını hatırlattı. Çakırözer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a bu uygulama nedeniyle devletin kasasından çıkan yolcu garantisi tutarını sordu. Turhan yanıtında, Ankara YHT Garı’nın 29 Ekim 2016 tarihinde hizmete açıldığını, devlet tarafından 14 yıl boyunca yolcu garantisi verileceğini, yatırımın kamuya devrinin ise 2037 yılı içerisinde gerçekleşeceğini bildirdi. Bakan Turhan yanıtında şu ifadelere yer verdi: “TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünce Kamu Özel İşbirliği modeliyle yapılan Ankara YHT garı için sözleşme gereğince 2017 ve 2018 yılları için toplamda 6 milyon 352 bin 545 dolar + KDV garanti ödemesi yapılmıştır.”

EYT’LİLERE YOK, YANDAŞA VAR

Bakan Turhan’ın yanıtını değerlendiren CHP’li Çakırözer, 50 milyon dolar bedelle özelleştirilen Tank Palet Fabrikasını ve emeklilikte yaşa takılanları (EYT) hatırlattı. CHP’li Çakırözer, şöyle dedi: “Tank Palet Fabrikası’nın 50 milyon dolar paramız olmadığı için satıldığı söyleniyor. Emeklilikte Yaşa Takılanların talepleri, gerçek olmayan ‘İskandinav ülkeleri gibi çökeriz’ söylemi ile reddediliyor. Asgari ücret tüm taleplere rağmen 2 bin 324 TL olarak belirleniyor. İşsizlik günden güne artıyor. Bir taraftan halka dövizlerin bozdurulması çağrısı yapılıyor, diğer taraftan halkın sırtından firmalara döviz bazlı yolcu garantisi ödeniyor.”

ŞİRKETLERE DAĞITILIYOR

CHP’li Vekil, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Millet için bulunamayan paralar yandaş şirketlerine dağıtılıyor. Kamu özel işbirliği modelinden tüm dünyada olduğu gibi vazgeçilmeli. Çünkü verilen hazine garantileri nedeniyle Türkiye ekonomisinin en az 25 yıllık geleceği ipotek altına alınıyor. Uzmanlar bu projelerin sadece hazine garantileri ile bile gerçekleştirilebileceğine işaret ediyor. Kamu hizmeti kamu eliyle yapılmalı.”