İngiltere'de eski Başbakan Winston Churchill'in doğduğu saraydan, değeri 5 milyon doları geçen altın klozetin çalındığı belirtildi.

5 milyon dolarlık altın klozet saraydan çalındı


İngiltere’de bir sanat eseri olarak sergilenen 5 milyon dolar değerindeki ‘Amerika’ isimli altın tuvalet, ülkenin eski Başbakanı Winston Churchill’in doğduğu Bleinheim Sarayı’ndan çalındı. Klozet 18 karat altından yapılmıştı.

Duvar'ın haberine göre; tuvalet geçen yıl, New York’taki Guggenheim Müzesi’nde sergilenmişti. Ziyaretçiler tarafından kullanılan tuvaletlerden biri olarak yerleştirilmiş, kullanım süresi 3 dakikayla sınırlandırılıp kapıda korumalar beklerken 100 binden fazla ziyaretçi tarafından kullanılmıştı.

‘Amerika’, çalındığı Bleinheim Sarayı’nda da, İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın iki gün önce açılan sergisi kapsamında tutuluyordu.

‘SARAYI SU BASTI’

İngiliz polisi, tuvaletin gece 04.50 sıralarında Blenheim Sarayı’na en az iki araçla giren hırsızların tuvaleti yerinden sökerek götürdüğünü açıkladı. Polis yetkilisi Jess Milne, kurulu haldeki klozetin yerinden sökülmesinin, tarihi sarayda ciddi zarara ve su baskınına yol açtığını da söyledi. Hırsızlıkla ilgili şu ana dek 66 yaşındaki bir adam tutuklansa da, tuvalet henüz bulunamadı.

Söz konusu eser, geçen yıl New York’ta sergilendiği sırada Guggenheim Müzesi’nden ABD Başkanı Donald Trump’a giden bir teklifle de gündeme gelmişti. İddiaya göre Trump, ressam Vincent Van Gogh’un Guggenheim Müzesi’ndeki bir eserini Beyaz Saray’daki şahsi odalarından biri için bir süreliğine ödünç almak istemiş, bu teklifi geri çeviren müze yönetimi de bunun yerine ABD Başkanı’na tuvaleti vermeyi önermişti.